Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

Την έντονη αντίδραση πολλών οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων ο «Αρκτούρος», η «Greenpeace» ,η «WWF Ελλάς» το «Δίκτυο Μεσόγειος SOS», έχει προκαλέσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο. Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για μια περιοχή με εξέχουσα οικολογική σημασία καθώς αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο και φιλοξενεί εκτεταμένο αριθμό θινών.

Μάλιστα, η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει εξασφαλίσει προστασία του απειλούμενου

είδους στην περιοχή. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά στοχεύει στην εξυπηρέτηση οικοδομικών συμφερόντων που θα φέρουν τη χώρα μας μπροστά σε μια βέβαιη καταδίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οργανώσεις το ΠΔ που έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους, το ΠΔ χαρακτηρίζει την περιοχή Περιφερειακό Πάρκο και όχι Εθνικό ως όφειλε, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Ακόμη, νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως παράνομοι δρόμοι και επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, με ελάχιστους περιορισμούς.

Παράλληλα χαρακτηρίζει την παραλία ωοτοκίας, ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, αλλά επιτρέπει την κάλυψη του 30% με ξαπλώστρες και αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης που έχουν καταστραφεί με παράνομες ενέργειες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, σύνοψη παρατηρήσεων που έχουν κάνει για το θέμα κατά την διαβούλευση του διατάγματος.

Ζητούν, να χαρακτηριστεί η περιοχή ως Εθνικό Πάρκο, να καταργηθεί η ζώνη Οικοανάπτυξης και να χαρακτηριστεί ως Περιοχή Προστασίας της φύσης με απαγόρευση δόμησης, να καθοριστούν μέτρα στις παραλίες ωοτοκίας και τέλος να αναμορφωθεί το ΠΔ ώστε να διασφαλίσει τη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και να προωθήσει ένα μακρόπνοο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης

Να σημειώσουμε ότι το ΠΔ αφορά την ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου από τον Αλφειό μέχρι την Κυπαρισσία και καλύπτει τρεις περιοχές Natura.

Keywords
Τυχαία Θέματα