Ενημέρωση της ΔΗΜΑΡ για το Φαρμακονήσι

Ενημέρωση για τις συνθήκες της τραγωδίας στo Φαρμακονήσι και της επιχείρησης διάσωσης, έκαναν στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση και Γ. Πανούση, o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η ηγεσία του Λιμενικού ανέλυσε ολόκληρη την επιχειρησιακή στρατηγική που έχει αναπτύξει το Σώμα για το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, στο πλαίσιο των εντολών της πολιτικής ηγεσίας, για προστασία των συνόρων της χώρας και διάσωσης κάθε ανθρώπινης ζωής από

τη θάλασσα. Επισημάνθηκε επίσης ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν διασωθεί 3.186 παράνομοι μετανάστες. Υπέρ του διαλόγου και της ενημέρωσης, προτού διεξαχθούν τα όποια συμπεράσματα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, τάχθηκε η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ.

«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε ενημέρωση από όπου και από όποιον μας ζητηθεί», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.» και συνέχισε προσθέτοντας: «Είναι καλό, άλλωστε, οποιοσδήποτε εξάγει συμπεράσματα για τις ευθύνες ή όχι του Λιμενικού Σώματος να έχει πρώτα ενημερωθεί για τις συνθήκες της τραγωδίας και του ναυαγίου που συνέβη στο Φαρμακονήσι, με αποτέλεσμα να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει σε μια σοβαρή συστηματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης και της πίεσης που δέχεται στα θαλάσσια σύνορά της, προσθέτοντας ότι η χώρα ήδη, από τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πανούσης: Νηφαλιότητα στη διαχείριση των οποιονδήποτε ευθυνών

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, τόνισε ότι: «η Ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, το κοινοβούλιο, οι φορείς, το υπουργείο, όλοι μας, ζητάμε συγγνώμη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι η ευαισθησία μας, αυτό είναι ο πολιτισμός μας. Από εκεί και πέρα όμως, θέλει μια δημοκρατική νηφαλιότητα και μια ψυχραιμία στη διαχείριση των οποιονδήποτε ευθυνών. Αυτά είναι ζητήματα του κοινοβουλίου, της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, της συνείδησης του κόσμου». Και συνέχισε προσθέτοντας:

«Όλα αυτά, όμως, δεν θα γίνουν μέσα σε μια λογική αντιπαράθεσης. Η χώρα μας έχει ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη. Έχει ευθύνη για κάθε άνθρωπο είτε είναι μετανάστης, είτε είναι Έλληνας. Αλλά δεν θα τα ζήσουμε αυτά μέσα στις κραυγές νέου μίσους, νέας έχθρας και νέας καχυποψίας απέναντι στο κράτος δικαίου, στη νομιμότητα, στη Δικαιοσύνη και τελικά στη Δημοκρατία. Η ενημέρωση που έγινε ήταν καλή. Είχαμε θεσμικό ρόλο και αυτό τον θεσμικό ρόλο έπαιξε η Δημοκρατική Αριστερά».

Keywords
Τυχαία Θέματα