Δεν δίνει τα χέρια με τον Γιανουκόβιτς η ουκρανική αντιπολίτευση. Ζητάει την παραίτησή του και εκλογές

Τρόπο για να δώσει τέλος στο σκηνικό βίας που έχει στηθεί στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, προσπαθεί να βρει ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος δείχνει να μην ελέγχει πλέον την κατάσταση.

Οι δρόμοι στο Κίεβο έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, ενώ η σκληρή στάση της αστυνομίας δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, αντίθετα εξαγριώνει περισσότερο τους διαδηλωτές, οι οποίοι παραμενουν στους δρόμους.

Μετά από την πρόταση για να ανασχηματισμό και αμνηστία σε κρατουμένους, ο Γιανουκόβιτς

έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω και πρότεινε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενγιουκ, τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας. Επίσης, πρότεινε στον Βιτάλι Κλίτσκο, που επίσης βρίσκεται στην αντιπολίτευση να μπει κι αυτός στην κυβέρνηση, στο πλευρό του νέου πρωθυπουργού.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γιάτσενγιουκ και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης απέρριψαν τη συγκεκριμένη πρόταση και ζητούν την παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ώστε να γίνουν προεδρικές εκλογές το δυνατόν συντομότερο.

“Καμία συμφωνία”, έγραψε στο Twitter ο Γιάτσενγιουκ, συνεχίζοντας: “Θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε. Ο λαός αποφασίζει για τους ηγέτες σου και όχι εσύ κ. Γιανουκόβιτς”.

Οι επόμενες ώρες είναι πάντως εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και την αντιπολίτευση θα συνεχιστούν, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Άλλωστε, η αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Υπάρχει, άλλωστε και το σενάριο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποδεχθούν την πρωθυπουργία, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αρκεί όμως ο Ουκρανός πρόεδρος να δεσμευθεί πως εντός του έτους θα προχωρήσει σε εκλογές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι επίσης έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της Ουκρανίας για να μειωθούν οι εξουσίες του.

Ο Γιάτσενγιουκ, ο επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, αξίωνε την τροποποίηση του Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα