Ένας Ποσειδώνας στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε, αλλά η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται από τώρα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου, που στερεί από τα Δημόσια Ταμεία περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, είναι ο πρώτος στόχος του νέου υπουργού. Το παλιό σύστημα του «κόκκινου» πετρελαίου θέρμανσης

και «πράσινου» πετρελαίου κίνησης δεν αποδίδει πλέον, γιατί οι λαθρέμποροι έχουν βρει δεκάδες τρόπους αποφυγής του. Το νέο σύστημα έλεγχου στη διακίνηση των καυσίμων φέρει την κωδική ονομασία «Ποσειδών». Από τον Οκτώβριο θα εφαρμοσθεί ένα νέο ηλεκτρονικό κύκλωμα παρακολούθησης, που προβλέπει την δορυφορική παρακολούθηση βυτιοφόρων, την «σήμανση» του καυσίμου με ιχνηθέτη και την επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Το σύστημα «Ποσειδών» θα παρακολουθεί και θα καταγράφει διαρκώς τη διακίνηση του καυσίμου, από τη διύλιση μέχρι το ντεπόζιτο των αυτοκινήτων. Κάθε φορά που θα εντοπίζεται κρούσμα λαθρεμπορίας ταυτόχρονα θα αποκαλύπτεται η προέλευση και η διαδρομή του, ενώ θα υπάρχουν στοιχεία για όλες τις ποσότητες που διακινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Θα υπάρχουν δηλαδή «ηλεκτρονικά ίχνη» στην πορεία του καυσίμου, τα οποία δύσκολα θα μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει. Τον σχεδιασμό του νέου συστήματος έχουν αναλάβει από κοινού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του ερχόμενου Οκτώβρη, οπότε και ξεκινά η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης. Με το σύστημα ελέγχου «Ποσειδών»:

1. Εισάγεται υψηλού επιπέδου τεχνολογία, με την ανάμιξη μοριακού ιχνηθέτη στο καύσιμο πριν καν αυτό διατεθεί στην αγορά. Ο ιχνηθέτης θα μπορεί να ανιχνεύει παράνομες αναμίξεις καυσίμων. Οι έλεγχοι θα γίνονται με μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή, μεγέθους μικρής βαλίτσας. Το κόστος του χημικού αυτού πρόσθετου είναι 90 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, δηλαδή κοστίζει 0,0009 του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου.

2. Τοποθετείται ηλεκτρονική σήμανση με σύστημα εντοπισμού (GPS) όλων των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών, έτσι ώστε να είναι εφικτή κάθε στιγμή η παρακολούθηση της διαδρομής τους. Με τον τρόπο αυτό το καύσιμο θα εντοπίζεται με ραδιοκύματα και θα μαρτυρά την προέλευσή του, πού και πότε σημάνθηκε με τον ιχνηθέτη κ.λπ. Η ταυτότητα αυτή δεν μπορεί να «σβήσει» ή να αφαιρεθεί.

3. Επιβάλλεται σύστημα εισροών-εκροών παντού, σε πρατήρια, βυτία, διυλιστήρια, εφοδιαστικά πλοία και αποθήκες υγρών καυσίμων. Έτσι θα ελέγχεται διαρκώς και ηλεκτρονικά «τι μπαίνει και τι βγαίνει» από κάθε σημείο τροφοδοσίας. Το σύστημα θα ελέγχει τα έσοδα, τις δαπάνες και τα αποθέματα στην δεξαμενή του πρατηρίου και τα στοιχεία αυτά θα μπορεί να τα «βλέπει» σε πραγματικό χρόνο η ΓΓΠΣ.

4. Εισάγεται η τηλεματική ειδοποίηση σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων για να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ακόμα και τι ώρα ακριβώς δίνει κάποιος καύσιμο και σε ποιον.

5. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των «λευκών βυτίων», που δεν έχουν ενδείξεις. Κάθε όχημα,

Keywords
Τυχαία Θέματα