Εμβολιασμοί Ελλάδα ποσοστά: Τα στοιχεία ανά ηλικία, όλο και λιγότεροι οι νέοι

Κοντά στις 30.000 ημερησίως αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να κυμανθούν και αυτή την εβδομάδα οι εμβολιασμοί, αριθμός που δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τις προηγούμενες εβδομάδες. Χθες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31.137 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 21.546 αφορούσαν σε εμβολιασμούς πρώτης δόσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν πως κατά την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί 102.000 νέα ραντεβού, με την πλειοψηφία να αφορά σε άτομα κάτω των 35 ετών. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως το ποσοστό εμβολιασμού

στον ενήλικο πληθυσμό είναι στο 65%, ενώ συνολικά στον πληθυσμό είναι στο 56-57%. Στις ηλικίες 15-17 είναι στο 25% ενώ στις ηλικίες 12-15 είναι γύρω στο 12-13%.

Τα ποσοστά εμβολιασμών στις νεότερες ηλικίες

-Στην ηλικιακή ομάδα 40 – 44, το 65,5% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, θα ανέλθει στο 66,3%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 35 – 39, το 58,5% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 59%.

-Στους 30 – 34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 59%.

-Στους 25 – 29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 58%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 18 – 24, το 48% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 49%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17, το 25% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 90.000 παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας. Περισσότερα από 16.000 παιδιά αυτής της ομάδας έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες.

-Τέλος, για την ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 14,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά. Παρατηρείται σημαντική αύξηση με 13.5000 παιδιά να έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες ημέρες.

“Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι όταν ένα παιδί νοσήσει σε αυτή την ηλικία, ακόμα και αν το περάσει χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες επιπλοκές από το να κάνει το εμβόλιο, καθώς οι όποιες παρενέργειες έχουν αναφερθεί είναι πολύ σπάνιες και απειρολάχιστες”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σήμερα εντωμεταξύ άνοιξε η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι πολίτες της ομάδας αυτής, περίπου είναι 285.000, έλαβαν χθες sms στο κινητό τους, που τους υπενθυμίζει να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Εμβόλιο – Κορυφαίοι ειδικοί αμφισβητούν την ανάγκη τρίτης δόσης

Αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 δεν χρειάζονται για τον γενικό πληθυσμό, γράφει στο Lancet ομάδα κορυφαίων ειδικών, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την πολιτική που έχει προαναγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση. Η χορήγηση τρίτης δόσης δεν αποκλείεται να χρειαστεί στο μέλλον εφόσον υπάρξουν δεδομένα που τη δικαιολογούν, προς το παρόν όμως δείχνει απαραίτητη μόνο σε ειδικές ομάδες όπως οι ανοκατεσταλμένοι, κρίνει η συντακτική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το άρθρο συντάσσεται έτσι με την επίσημη θέση του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο η παραγωγή εμβολίων πρέπει να διατεθεί στις φτωχές χώρες για να μειώσει τα κρούσματα και να εμποδίσει την εμφάνιση νέων στελεχών. Ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις δεν βλέπει προς το παρόν ούτε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται για μαζική χορήγηση αναμνηστικής δόσης το επόμενο διάστημα, εφόσον όμως δοθεί το πράσινο φως της FDA. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι τα κρούσματα που καταγράφονται μεταξύ εμβολιασμένων είναι ένδειξη μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών και μια τρίτη θα βοηθούσε να ξαναχτιστεί ισχυρή ανοσία.

Οποιαδήποτε απόφαση για την ανάγκη ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει να βασιστεί σε προσεκτικές αναλύσεις

Αυτή είναι εξάλλου η τακτική που εφαρμόζει ήδη το Ισραήλ, μια χώρα που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί και άλλες κυβερνήσεις. «Οποιαδήποτε απόφαση για την ανάγκη ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει να βασιστεί σε προσεκτικές αναλύσεις επαρκώς ελεγχόμενων κλινικών ή επιδημιολογικών δεδομένων, ή και τα δύο, τα οποία δείχνουν μια σταθερή και σημαντική μείωση της σοβαρής νόσου» γράφουν οι συντάκτες της δημοσίευσης στο Lancet.

Η εκτίμηση της σχέσης οφέλους – ρίσκου θα πρέπει να εξετάζει τη μείωση των σοβαρών κρουσμάτων Covid-19 που θα αναμενόταν να προσφέρει η ενισχυτική δόση, καθώς και το πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι έναντι των στελεχών του ιού που επικρατούν αυτή την περίοδο. Η συντακτική ομάδα αναγνωρίζει πάντως ότι ορισμένες ειδικές ομάδες, όπως οι ασθενείς με εξασθενημένη ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα ωφελούνταν από μια τρίτη δόση.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Μάριον Γκρούμπερ, διευθύντρια του Γραφείου Έρευνας Εμβολίων της FDA και ο αναπληρωτής διευθυντής του ίδιου γραφείου Φιλ Κράουζε. Και οι δύο πρόκειται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους επόμενους μήνες, αναφέρει το Reuters.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τους κορυφαίους ειδικούς του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, Άνα-Μαρία Χενάο-Ρεστρέπο και Μάικ Ράιαν. «Τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές αν χρησιμοποιηθούν σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς» γράφουν οι ερευνητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα