ΕΜΑ για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις είναι σπάνιες παρενέργειες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου για τον κορονοϊό καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υφίσταται “πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”. Ο ΕΜΑ

εκτιμά επίσης ότι “το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό” σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ συμπέρανε λαμβάνοντας ως δεδομένο το παραπάνω υπολογισμό πως το εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσει να χορηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς όπως τονίστηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου, οι θρομβώσεις αποτελούν εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια.

Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε σήμερα συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια “εύλογη” εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση. Στο πόρισμα σημειώνεται πως οι θρομβώσεις συμβαίνουν στις αρτηρίες του εγκεφάλου, την κοιλιακή χώρα και τις αρτηρίες. “Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Απαραίτητη η ενημέρωση

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και από την έκθεση συμπερασμάτων από τη συνεδρίαση του ΕΜΑ, τα άτομα που θα κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα πρέπει να ενημερώνονται πως υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν περιστατικά θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τη χορήγησή του σκευάσματος. Όσοι αναπτύξουν παρενέργειες από τον εμβολιασμό θα πρέπει να λάβουν άμεση ιατρική βοήθεια. Στους κινδύνους από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ευάλωτες κυρίως γυναίκες νεότερης ηλικίας. Όπως τονίστηκε, οι περισσότερες από τις σπάνιες περιπτώσεις τέτοιων παρενεργειών αφορούσε γυναίκες κάτω των 60 ετών ενώ επισημάνθηκε πως δεν επιβεβαιώθηκαν ποιοι είναι παράγοντες κινδύνου από το εμβόλιο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ενώ ο ΕΜΑ αναμένει νέες μελέτες για να καταλήξει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Τι λέει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και τους κινδύνους θρομβώσεων ο Γεώργιος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι σε όλα τα εμβόλια υπάρχει ο κίνδυνος παρενεργειών και ειδικά θρομβώσεων, όπως αναφέρει η βιβλιογραφία.

Σημείωσε ότι ο κίνδυνος των θρομβώσεων είναι απειροελάχιστος, ενώ υπάρχει και για τους άλλους τύπους των εμβολίων κατά του κορονοϊού που χρησιμοποιούνται. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίπου 300.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει καταγραφεί μόλις ένα σχετικό περιστατικό.

Η Βρετανία “απαγορεύει” το εμβόλιο της Astrazeneca στους κάτω των 30 ετών

Οι Βρετανοί κάτω των 30 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο κορονοϊού της AstraZeneca λόγω των τεκμηριωμένων στοιχείων που το συνδέουν με σπάνιους θρόμβους αίματος, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Βρετανίας. Σε ένα μεγάλο πλήγμα για τη διάθεση εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως γράφει η Daily Mail, η κυβερνητική συμβουλευτική ομάδα συνιστά σε υγιείς ανθρώπους ηλικίας 19 έως 29 ετών να προσφέρονται είτε εμβόλια της Pfizer είτε της Moderna όταν το πρόγραμμα μετακινηθεί στις νεότερες ομάδες τους επόμενους μήνες.

Μια ανασκόπηση από τον παρατηρητή φαρμάκων του MHRA διαπίστωσε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου 79 από τους 20 εκατομμύρια Βρετανούς που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν υποστεί θανατηφόρους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο ή τις αρτηρίες, ποσοστό περίπου ένα στα 250.000. Δεκαεννέα από τις περιπτώσεις πέθαναν, ενώ οι τρεις ήταν κάτω των 30 ετών.

Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόδειξη, αλλά η σύνδεση έγινε πιο “σταθερή”

Το MHRA επέμεινε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόδειξη ότι το βρετανικό εμβόλιο προκαλεί τους θρόμβους, αλλά παραδέχτηκε ότι η σύνδεση έγινε πιο “σταθερή”. Η ανασκόπηση ώθησε την κυβερνητική συμβουλευτική ομάδα εμβολίων, το JCVI, να συστήσει σε άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών να λάβουν εναλλακτική δόση. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναστολή εμβολιασμών στη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, η Νότια Κορέα αποφάσισε να αναστείλει το πρόγραμμα εμβολιασμού της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, όπως επίσης και τα προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί να ξεκινήσουν την Πέμπτη σε εκπαιδευτές δομές και δασκάλους. “Λάβαμε αυτήν την προληπτική απόφαση για να θέσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων που λαμβάνουν εμβόλια COVID-19 πάνω απ ‘όλα”, δήλωσε ο Jeong Eun-kyeong, επικεφαλής του Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας. “Με βάση τα ευρήματα του EMA, θα έχουμε σε βάθος συζητήσεις με ειδικούς εδώ και θα ανταποκριθούμε γρήγορα”.

Στη Νότια Κορέα, μια γυναίκα 20 ετών διαγνώστηκε με θρόμβους αίματος στα πόδια και τους πνεύμονες τη Δευτέρα, μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca τον περασμένο μήνα. Έδειξε για πρώτη φορά συμπτώματα 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της, σύμφωνα με τις αρχές υγείας της χώρας.

Αυτή ήταν η τρίτη περίπτωση θρόμβου σε άτομα που έλαβαν εμβόλιο AstraZeneca. Στην πρώτη περίπτωση που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα, βρέθηκαν θρόμβοι στο σώμα μιας γυναίκας 60 ετών που πέθανε μετά τη λήψη εμβολίου της AstraZeneca, αλλά οι υγειονομικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του εμβολίου και της κατάστασής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα