Ελλιπείς μεταρρυθμίσεις, υπερφορολόγηση &πόλωση

«Ελλιπείς, περιστασιακές και αποσπασματικές» χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης επιδιώχθηκε κυρίως με τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας». Παράλληλα, γίνεται λόγος για «υπερφορολόγηση» των Ελλήνων πολιτών και εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς τα τελικά οφέλη μιας επιστροφής στις αγορές το 2014.

Αυτά επισημαίνοντια κυρίως στην

ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Γραφείου, που παραδόθηκε από τον επικεφαλής του θεσμικού οργάνου Παναγιώτη Λαργκόβα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος εξήρε το σημαντικό επιστημονικό έργο που επιτελεί το Γραφείο Προϋπολογισμού.

«Το Γραφείο σας είναι πλήρως ανεξάρτητο, με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, όπως έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα της Βουλής, η δε αξιολόγηση των στελεχών του έγινε με γνώμονα αποκλειστικά το επιστημονικό τους έργο» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι «η ανεξαρτησία και η επιστημονική κατάρτιση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και τα στοιχεία που παρακολουθεί, δίνουν τη δυνατότητα στη Βουλή να διαμορφώσει αντικειμενική άποψη για το πώς προχωρά η εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαργκόβας επισήμανε, πως «οι εκθέσεις του Γραφείου δεν υποβάλλονται για έγκριση ούτε κοινοποιούνται σε οποιοδήποτε φυσικό ή θεσμικό όργανο προτού δημοσιοποιηθούν».

Πάντως, στην έκθεση αναφορικά με την άμεση έξοδο στις αγορές για νέα δάνεια, η αρχή παρατηρεί πως «έχει μεν κάποια λογική, πλην όμως θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια», καθώς τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ).

Σημειώνει πάντως πως «ο δανεισμός από τις αγορές συνδέεται με μικρότερη περίοδο ωρίμανσης και αυτό συνεπάγεται βραχυχρόνια αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες δεδομένου ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει και περίοδος χάριτος».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για «άνιση κατανομή του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής», τονίζει με νόημα ότι «η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται με στόχο την εκταμίευση των δόσεων κρατά ήδη έξι μήνες» και μιλά για «πολιτική πόλωση, η οποία υπονομεύει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύσεις».

Εξάλλου, η αρχή αναφέρεται και στην ουσία της πρόσφατης πολιτικής αντιπαράθεσης με αντικείμενο τη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, «οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης».

Ειδικότερα, γίνεται σύγκριση των φορολογικών συντελεστών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ως εξής:

«Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% (έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα