Ρέγκλινγκ: Τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ελλάδα» εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ θεωρεί πως «η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη».

«Το χειρότερο από το βάρος της προσαρμογής ανήκει στο παρελθόν», τονίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι «έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με το ΔΝΤ για το

ελληνικό χρέος και οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν από τα μέσα του έτους». «Θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση, η οποία έχει καθυστερήσει», λέει, σημειώνοντας πάντως ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη στην αξιολόγηση. Και τότε θα το δούμε αυτό μαζί τον Μάιο, Ιούνιο ή κάπου εκεί».

Παράλληλα, εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια πρόσθετη στήριξη, η οποία όμως «θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, «αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αυτό εξαρτάται εν μέρει από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον, κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης».

Σε ό, τι αφορά στην πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM σημειώνει πως «αν και έχει καθυστερήσει, υπάρχει η προσδοκία ότι θα υπάρξει μια αποστολή πολύ σύντομα και εκφράζει την ελπίδα να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει επίσης πως δεν βλέπει βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα και σημειώνει ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει κάνει τον κύκλο της. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα και νομίζω ότι η πορεία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της», δηλώνει στη WSJ.

Όπως λέει, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος και 1% το επόμενο. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία ή τη Φινλανδία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει, ωστόσο, πως «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που απαιτεί χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα