Ελληνοτουρκικά νέα: Στη Θράκη με εντολή Ερντογάν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, επισκέπτεται σήμερα και αύριο (5-6 Μαΐου 2021), τη Θεσσαλονίκη και τη «Δυτική» Θράκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν θα συναντηθεί με τους «Μουφτήδες» της Κομοτηνής και της Ξάνθης, καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων και οργανώσεων, και τα μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, επ’

αφορμής του Ραμαζανιού. Παράλληλα, θα επισκεφθεί μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία. Ο Τούρκος υφυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσης επίσκεψη στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και θα επιβλέψει τα έργα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι επαναφέρει για ακόμη μια φορά το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, σημείο προστριβής με την ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Μάλιστα, το εν λόγω θέμα αποτέλεσε και ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη γειτονική χώρα.

Bakan Yardımcımız Sayın Yavuz Selim Kıran’ın Selanik ve Batı Trakya’yı Ziyareti Hk. https://t.co/f3VrVKaSRI pic.twitter.com/zq3TxLf432

— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) May 4, 2021

Ελληνοτουρκικά: Καθόλου τυχαία η επίσκεψη

Η επίσκεψή Κιράν στη Θράκη, δεν θεωρείται τυχαία από την Αθήνα και υπουργείο Εξωτερικών, που το διήμερο θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου. Εκτιμάται πως ο ίδιος, θα επιδιώξει να εμψυχώσει τους τουρκόφρονες της μειονότητας, ενώ θα δώσει και απαντήσεις στα παράπονα που ακούγονται τους τελευταίους μήνες για καθυστέρηση στην αποστολή … εμβασμάτων σε μειονοτικούς που βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών κατά της Ελλάδας ουσιαστικά. Οι συνθήκες τέλος που επικρατούν λόγω της πανδημίας του Covid-19, δεν επιτρέπουν μαζική προσέλευση μειονοτικών -κατά επισκέψεις του Κιράν στη Θράκη- που θα παρέπεμπαν σε τουρκοφιέστες του παρελθόντος.

«Ο Κιράν θα επισκεφθεί αυτούς που ποτέ δεν εξέφρασαν μια άποψη διαφορετική απ’ αυτές του τουρκικού ΥΠΕΞ. Η Τουρκία δεν θέλει απλά «τουρκική μειονότητα» στην ελληνική Θρακη αλλά μια υποταγμένη και υπάκουη μειονότητα. Η πολιτική της είναι ίδια και στα κατεχόμενα της Κύπρου και στην ελληνική Θράκη. Θέλει να ελέγχει τα πάντα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτόν τον έλεγχο. Προφανώς όχι αρκετά. Όσο για την έγνοια της για τα μνημεία, την είδαμε στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης» σχολίασε στο protothema.gr o διαχειριστής της ενημερωτικής σελίδας tourkikanea.gr κ.Κοσμάς Καραϊσκος, που ασχολείται διεξοδικά με τις κινήσεις της Άγκυρας στη Θράκη.

Ελληνοτουρκικά: Τα fake news

Τις πρώτες μέρες της κρίσης του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, όταν η Άγκυρα επιχείρησε να «εργαλειοποιήσει» χιλιάδες παράνομους μετανάστες κατά της χώρας μας, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, χαρακτήρισε «Άουσβιτς» την ελληνική αντίδραση, αναρτώντας προπαγανδιστικές φωτογραφίες. «Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από το Άουσβιτς, αλλά από το Παζαρκουλέ (σ.σ. τουρκική πλευρά της μεθοριακής γραμμής στην περιοχή των Καστανιών Εβρου). Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους» είχε γράψει τότε προκλητικά ο Κιράν, αναρτώντας και φωτογραφίες. Ο παραλληλισμός με το Άουσβιτς, είχε προκαλέσει μεταξύ άλλων και τις αντιδράσεις του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου το οποίο καταδίκασε και αποδοκίμασε «τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό «των συνθηκών του Άουσβιτς και της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα