Έλενα Κουντουρά: Πάμε καλά στον Τουρισμό!

Με απόλυτη σαφήνεια και πληρότητα, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «Αττική freepress», η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σκιαγραφεί τις κινήσεις της και τα επόμενα βήματά της στον Τουρισμό. Επισημαίνοντας την εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του 2015, η κα Κουντουρά τονίζει πως η χώρα μας διαθέτει το καλύτερο τουριστικό προϊόν, καθώς συνδυάζει «το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον μας με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά μας».

Διευκρινίζει, παράλληλα, πως στόχος της είναι «η χώρα μας να εδραιωθεί στις πρώτες πέντε θέσεις των

παγκόσμιων τουριστικών προορισμών». Αναφορικά με τον ΦΠΑ στον τουρισμό, επισημαίνει πως «ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεσμευθεί ότι για την τρέχουσα τουριστική σαιζόν δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή», ενώ διευκρίνισε ότι «η ποιότητα και οι σύγχρονες υποδομές είναι το στοίχημά μας, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει η χώρα ακόμη περισσότερους επισκέπτες».

Πώς προδιαγράφεται φέτος η τουριστική σεζόν;

«Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 45,6% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 12,8%. Ακόμη, τα στοιχεία του “Ε. Βενιζέλος” δείχνουν ότι και τον Μάιο συνεχίζεται η αύξηση των αφίξεων στην Αθήνα, η οποία φθάνει το 22,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 η μέση αύξηση είναι της τάξης του 23,7%».

Κάνατε πολλά ταξίδια… Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο…

«Η χώρα μας διαθέτει το καλύτερο τουριστικό προϊόν, συνδυάζοντας το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον μας με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά μας. Επίσης, συμμετέχουμε στις κορυφαίες εκθέσεις τουρισμού και προβάλλουμε την πατρίδα μας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο ελληνικός Πολιτισμός παραμένει το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Είναι ανεκτίμητη η συμβολή του στον παγκόσμιο και πανανθρώπινο Πολιτισμό. Τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιερά προσκυνήματα, μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και να προσελκύσουν 12μηνο τουρισμό. Πολιτισμός και Τουρισμός αποτελούν πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία, που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα της Χώρας».

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο;

«Στοίχημά μας είναι η χώρα μας να εδραιωθεί στις πρώτες πέντε θέσεις των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών. Ως νέα ηγεσία, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας εργαζόμαστε σε μια νέα εθνική στρατηγική, πατώντας πάνω σε ό,τι θετικό έχει προωθηθεί και βελτιώνοντας πολιτικές σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε δίπλα μας τον κόσμο του Τουρισμού, τους επαγγελματίες του κλάδου, τους φορείς, τις τοπικές αρχές, τους εργαζόμενους, μαζί με τους οποίους εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και σχεδιάζουμε το μέλλον. Μαζί φέρνουμε αποτελέσματα».

Ο ΦΠΑ στον τουρισμό θα παραμείνει ο ίδιος;

«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεσμευθεί ότι για την τρέχουσα τουριστική σαιζόν δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ. Πάντως σε κάθε περίπτωση, όποια αλλαγή προκύψει στο τουριστικό πακέτο στο μέλλον θα σχεδιαστεί, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική».

Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας για τον Τουρισμό;

Οι άξονες της εθνικής στρατηγικής μας για τον Τουρισμό στηρίζονται:

-Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ήδη από φέτος, κορυφαίοι tour operators της παγκόσμιας αγοράς επεκτείνουν την ενεργή τους περίοδο από 180 στις 215 ημέρες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον βασικό σχεδιασμό μας, ο οποίος είναι τουρισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο.

-Στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θαλάσσιου, υγείας, συνεδριακού, θρησκευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού κ.λπ., που θα συμβάλλουν αποφασιστικά, αφ” ενός στην περαιτέρω εδραίωση της επέκτασης της περιόδου και αφ’ ετέρου θα ωφελήσουν περιοχές της πατρίδας μας, που σήμερα δεν βρίσκονται ως προορισμοί διεθνούς ενδιαφέροντος.

-Στην διείσδυση σε νέες αγορές, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κορέα, η Μέση Ανατολή, δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα και συνδέοντας τον πολυθεματικό τουρισμό, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Επίσης πυκνώνουμε τις υπάρχουσες αεροπορικές γραμμές και ανοίγουμε νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις.

-Στη συνεργασία με την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και μια ενιαία τουριστική προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο εθνικό τουριστικό brand.

-Στην προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.

Ποιοί είναι οι πιο καλοί πελάτες μας στον Τουρισμό;

«Η Ελλάδα έχει φανατικούς και πιστούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Η τουριστική αγορά μας στηρίζεται στους ταξιδιώτες από Γερμανία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Τουρκία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ρωσία και Πολωνία. Στόχος μας είναι να διεισδύσουμε σε νέες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Κορέα και η Μέση Ανατολή. Παράλληλα, δημιουργούμε νέα τουριστικά προϊόντα, συνδέοντας τον πολυθεματικό τουρισμό, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας».

Αρκούν οι υποδομές μας για πρωτιά στον κόσμο;

«Η ποιότητα και οι σύγχρονες υποδομές είναι το στοίχημά μας, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει η χώρα ακόμη περισσότερους επισκέπτες. Υπάρχουν ήδη όλα τα θεσμικά και αναπτυξιακά εργαλεία και ένα φιλικό περιβάλλον, που ενθαρρύνει νέες επενδύσεις. Σύνθετα τουριστικά θέρετρα φιλοξενίας και νέες πολυτελείς υποδομές γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, ευεξίας και spa, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Οι θεματικές μορφές τουρισμού, η κρουαζιέρα και το γιώτιγκ, η εμπειρία του αγροτουρισμού και οινοτουρισμού, ο θεραπευτικός ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο τουρισμός αθλημάτων αναψυχής, έχουν εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα