Ελάχιστη η στήριξη των ανέργων στη χώρα μας

Το λιγότερο τρομακτικά είναι τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για την πραγματική στήριξη των ανέργων στη χώρα μας και ειδικότερα των μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι δεν δικαιούνται ούτε καν επιδόματος διαβίωσης,ενώ αυτό της μακροχρόνιας ανεργίας το παίρνουν λίγοι και μόνο αμέσως μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης!!!

Με βάση τα στοιχείο που υπάρχουν για τον Φεβρουάριο του 2014 (αυτά είναι και πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ) και τα οποία δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ήταν 157.921 σε σύνολο 1.062.717 ανέργους! Δηλαδή, επίδομα

ανεργίας λαμβάνουν μόνο οι 15 στους 100. Στην πραγματικότητα το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα είναι ακόμα μικρότερο, δεδομένου ότι συνολικά οι άνεργοι ήταν τον Ιανουάριο εφέτος 1.317.848, σύμφωνα με τις έρευνες εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)

Το ποσοστό αναμένεται να συμπιεστεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα λόγω της εκρηκτικής αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, η οποία αποτελεί και το πιο μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας και της χώρας μας γενικότερα. Το να είσαι μάλιστα μακροχρόνια άνεργος στην Ελλάδα –δηλαδή το να έχεις μείνει εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών– σημαίνει ότι δεν δικαιούσαι το τακτικό επίδομα των 360 ευρώ καθώς αυτό χορηγείται το πολύ για 12 μήνες.

Για τους μακροχρόνια ανέργους, υπάρχει μόνο το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, ύψους 200 ευρώ, το οποίο όμως δίδεται μόνο σε συνέχεια της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησης και όχι για παράδειγμα σε ανέργους που έχουν συμπληρώσει 18, 20 ή και περισσότερους μήνες ανεργίας και μάλιστα με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (προϋποθέτει το οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ).

Το σύνολο των δικαιούχων επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας μέσα στο 2014 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 40.000 τη στιγμή που ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων έχει αυξηθεί κατά…141,51% τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από 204.704 τον Μάρτιο του 2010 στα 494.381 άτομα τον Φεβρουάριο του 2014).

Την ώρα που ο ελληνικός ΟΑΕΔ καταβάλλει ως επίδομα ανεργίας το ποσό των 360 ευρώ (με μοναδική ελπίδα προσαύξησης το να υπάρχει προστατευόμενο μέλος που επιφέρει αύξηση 10% και με δεδομένο ότι για τους ανέργους εξακολουθούν να καταβάλλονται δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων) οι υπόλοιποι «ΟΑΕΔ» της Ευρώπης πληρώνουν τα εξής:

• Στη Γερμανία, το επίδομα ανέρχεται στο 60% του τελευταίου καθαρού μισθού και φτάνει στο 67% αν υπάρχει ανήλικο παιδί.

• Στη Γαλλία, διαμορφώνεται κατ’ ελάχιστον στα 28 ευρώ την ημέρα και φτάνει και στο 75% του μέσου ημερήσιου μισθού. Δηλαδή, κατ’ ελάχιστον, το επίδομα ανεργίας είναι 700 ευρώ.

• Στη Φινλανδία ανέρχεται από τα 32 έως τα 37 ευρώ την ημέρα (δηλαδή έως 925 ευρώ τον μήνα).

• Στην Ιταλία, διαμορφώνεται έως τα 1.180 ευρώ.

• Στη Σουηδία, χορηγείται ημερήσιο επίδομα 78 ευρώ.

• Στην Ολλανδία, το επίδομα ανεργίας καλύπτει το 75% του τελευταίου ημερομισθίου, με το ποσό να εκτοξεύεται και στα 195,96 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα