Έκτακτη μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες

Έκτακτη συνάντηση με τους ηγέτες κάποιων από των κεντρικών και όλων των νοτιοανατολικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του. Η μίνι αυτή Σύνοδος Κορυφής θα γίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα για το θέμα και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Υπό το φως της έκτακτης κατάστασης στις χώρες διέλευσης των προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει ανάγκη για μία μεγαλύτερη συνεργασία, για πιο προωθημένες διαβουλεύσεις και για άμεσες επιχειρησιακές ενέργειες.»

Στη Σύνοδο αυτή θα λάβουν μέρος οι ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας , της Σλοβενίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, ενώ θα λάβει μέρος και ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για το προσφυγικό ζήτημα, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και της Frontex. . Η έναρξη των εργασιών της έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 19:00 και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 19:00 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του προβλήματος της αθρόας εισόδου μεταναστών και προσφύγων στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ε.Ε., οι ηγέτες καλούνται να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο πρόβλημα, ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο έχει να κάνει με τον εγκλωβισμό των προσφύγων που ήδη έχουν φύγει από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και έχουν εγκλωβιστεί σε Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία. Σλοβενία, λόγω του κλεισίματος των συνόρων, ενώ το πρόβλημα θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τους ανθρώπους που θα εγκλωβίζονται πλέον σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Ιταλία από εδώ και στο εξής.

Keywords
Τυχαία Θέματα