Εκλογές 2023: Στην κάλπη με αέρα νίκης και τις γκάφες ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Mε αέρα νίκης όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που δίνουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά και τα δραματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στο μανίκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει την προεκλογική του εκστρατεία. Άλλωστε, το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε η αγκαλιά Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, στο κατάμεστο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης,

έχει ειδικό βάρος σε επίπεδο συμβολισμού. Η τελευταία ομιλία του Πρωθυπουργού πριν ανοίξει η κρίσιμη κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, ένα ιδιαίτερο σημείο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς εκεί είχε μιλήσει και το 2019 όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν 8,5 μονάδες διαφορά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η στρατηγική αποφυγής του τοξικού κλίματος και της επικέντρωσης σε μία ατζέντα που εστιάζει στις δεσμεύσεις της ΝΔ για την επόμενη 4ετία απέδωσε καρπούς καθώς μίλησε στην καρδιά των Ελλήνων που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της ζωής τους και όχι για “ξεμαλλιάσματα” στα παράθυρα και στις πλατείες.

«Έχουμε από τη μία, μια Βαβέλ της αντιπολίτευσης, και από την άλλη, από την πλευρά μας, μία καθαρή πρόταση. Έχουμε έναν πολιτικό παραλογισμό με δόσεις μικρομεγαλισμού και μία ορθολογική λύση ασφαλούς προορισμού», σημείωσε χθες ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, συγκρίνοντας τις προτάσεις διακυβέρνησης ανάμεσα στις οποίες έχουν να επιλέξουν οι πολίτες και στέλνοντας μήνυμα για καθαρή εντολή στη ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής «ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και με ποιον Πρωθυπουργό».  Στο στόχαστρο εξάλλου μπήκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο κατηγόρησε ότι «διαλέγει άλλο δρόμο από τους φίλους ΠΑΣΟΚ και συναντά τον κ. Τσίπρα σε παλαιοκομματικά μανιφέστα».

Ο κίνδυνος φοροεπιδρομής

Μόλις λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει συστηματικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αδιαφορία απέναντι στους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, ο ίδιος και το κόμμα του βρέθηκαν σε δεινή θέση επιχειρώντας – δια της αναδίπλωσης του Γιώργου Κατρούγκαλου περί προσωπικών απόψεων – να πείσουν τους πολίτες ότι οι δηλώσεις του δεν υποκρύπτουν μία νέα υπεροφολόγηση για τη χρηματοδότησή του προγράμματός τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η απόσυρση του κ. Κατρούγκαλου έγινε «επειδή ήταν μαρτυριάρης και αποκάλυψε την αλήθεια» και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος νέας φοροκαταιγίδας» καλώντας όσους σκέφτονται να απέχουν στις εκλογές να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν για να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα για το «κυνήγι» των ψήφων του Κασιδιάρη

Αυτό δεν ήταν το μόνο μέτωπο που χτυπήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση του κ. Τσίπρα για τις ψήφους των υποστηρικτών του κόμματος Κασιδιάρη έφερε τα πυρά όλων των κομμάτων.  Για «ντροπή και αίσχος που απευθύνθηκε στους φασίστες αναζητώντας ψηφαλάκια», μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε εξίσου σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «τανγκό με τους δολοφόνους».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ πως κλεινει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, πρώην στέλεχος της ΧΑ και νυν του Εθνικού Κόμματος-Ελληνες, του Ηλία Κασιδιάρη, σε σχόλιό του στο Facebook προτρέπει τους ακροδεξιούς να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μη βγει νικητής στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Στη γραμμή Κασιδιάρη, ο οποίος έκανε κάλεσμα στο ακροατήριό του να «ψηφίσει κατά συνείδηση και να βάλει οριστικό τέλος» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Μπαρμπαρούσης προέτρεψε τους ακροδεξιούς να ταχθούν υπέρ ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχόλιο του Μπαρμπαρούση

«Ακούστε, το έγραψα ξεκάθαρα. Αν το ρίξουμε σε ψαράδες, σε κυνηγούς, σε 21, σε 31, σε μπλακ τζακ, άκυρο, αποχή και ούτω καθεξής, πας στη ΝΔ από το παράθυρο και όχι από την πόρτα. Το μόνο που τιμωρεί τη ΝΔ είναι να το ρίξουμε ΣΥΡΙΖΑ. Οι νεοδημοκράτες γνώριζαν ότι δύσκολα κάποιος δικός μας θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό μας έκλεισαν στη φυλακή και μας απαγόρευσαν και την κάθοδο στις εκλογές. Και η αλήθεια είναι ότι τον σκοπό τους σε μεγάλο βαθμό θα τον πετύχουν», έγραψε στο Facebook.

Έτοιμος για καθαρή νίκη ο πρωθυπουργός

Το κλίμα νίκης που κατεγράφη και στα πηγαδάκια που αναπτύχθηκαν στο Αλεξάνδρειο, λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα, είναι κάτι που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς. Λίγο πριν το φινάλε της προεκλογικής περιόδου και ελάχιστες μέρες πριν την κάλπη της Κυριακής, ο κομματικός οργανισμός της ΝΔ μοιάζει να προετοιμάζεται για μια νίκη που θα είναι ευκρινής και καθαρή. Κανείς, πάντως, δεν θεωρεί το αποτέλεσμα δεδομένο, με πρώτο τον κ. Μητσοτάκη. «Την Κυριακή το πρωί θα ανοίξουν οι κάλπες. Θα είναι άδειες. Μέχρι το βράδυ πρέπει να έχουν γεμίσει με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, με τα ψηφοδέλτια που θα δείχνουν ένα κόμμα ισχυρό, που ξέρει να πάει την Ελλάδα μπροστά», είπε με νόημα, λίγο πριν κάνει φινάλε στη χθεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, μπροστά σε περίπου 6.000 φίλους και στελέχη της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, ΣΥΡΙΖΑ,ekloges 2023, syriza