«Έκκληση» Β. Κορέας στις ξένες πρεσβείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκκένωσης

Το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους καλεί τις ξένες πρεσβείες να εξετάσουν η Πιονγκγιανγκ, σε περίπτωση που κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είναι σε στενή επαφή με Ουάσιγκτον, Πεκίνο, Σεούλ και Τόκιο σχετικά με τη σύσταση της Πιονγκγιάνγκ για εκκένωση πρεσβειών.

«Η πρόταση έγινε στις πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση»,

δήλωσε ο κ. Λαβρόφ στη διάρκεια επίσκεψης στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το Interfax.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους κινέζους εταίρους μας, καθώς και με τους Αμερικανούς, τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ, μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα.

Στην ενέργεια της Βόρειας Κορέας να μεταφέρει στην ανατολική ακτή απαντά η Νότια Κορέα, η οποία με τη σειρά της μετακίνησε δύο σκάφη με αντιπυραυλικά συστήματα στη δυτική και στην ανατολική ακτή της κορεατικής χερσονήσου.

Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 χιλιόμετρα εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

«Οπως φαίνεται, ο βορράς είναι έτοιμος να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

«Αβάσιμες απειλές»

Οι απειλές που εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα η Βόρεια Κορέα για χτύπημα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα είναι αβάσιμες, καθώς το απομονωμένο έθνος δεν έχει τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια πράξη, υποστηρίζουν δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν στην κατοχή τους ένα πύραυλο με πυρηνικά, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σαμόρ. Οι βορειοκορεάτες «δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους», υπογράμμισε ο κ. Σάμορ.

Keywords
Τυχαία Θέματα