«Εκείνη» η Ιζαμπέλ Ιπέρ…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

από την Κλαίρη Μπάμπαλη

Ο Ολλανδός σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν («Ρόμποκοπ», «Οι στρατιώτες του σύμπαντος», «Το βασικό ένστικτο») μας παρουσίασε φέτος μία από τις πολύ καλές ταινίες του -όπως μας έχει συνηθίσει- την πρώτη γαλλική (γερμανογαλλικής παραγωγής), το film «Εκείνη». Πρόκειται για κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του ΦιλίπΝτιζάν «Οh». Πρωταγωνίστρια είναι η εξαίρετη Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία ήθελε αυτόν τον ρόλο και μάλλον κατάφερε να τον αποδώσει, όπως δε θα τον απέδιδε καμία άλλη.

Αντάξιοι συμπρωταγωνιστές της οι Λοράν Λαφίτ, Αν Κονσινί, ΣαρλΜπερλίνγκ, Βιρζινί Εφιρά.

Ο διευθυντής φωτογραφίας (Στεφάν Φονταίν), τον οποίο επέλεξε ο σκηνοθέτης με κύριο κριτήριο το ότι αποφεύχθηκαν τα κορνιζαρισμένα πλάνα, αντίθετα με τις 2 κάμερες που τραβούσαν συνέχεια, κατάφερε να μας κάνει να αισθανθούμε ότι είμαστε εκεί και παρακολουθούμε. Το έργο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως θρίλερ. Σε κρατάει σε συνεχή σε αγωνία, συγχρόνως όμως αναδεικνύει τις ψυχοπάθειες των ηρώων και δε λείπουν και οι πιτσιλιές από χιούμορ. Η ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, ως Μισέλ, είναι ένα διαμάντι ή μάλλον πολλά μικρά διαμαντάκια, διότι τίποτα δεν είναι σαφές και καμιά στιγμή η έκφρασή της δεν είναι μονοσήμαντη.

Η πρωταγωνίστρια Μισέλ είναι μία σιδηρά κυρία και στην επιχείρησή της και στην προσωπική της ζωή, μέχρι τη στιγμή που κάποιος της επιτίθεται και τη βιάζει μέσα στο σπίτι της. Αποφασίζει να μην πάει στην αστυνομία και να το χειριστεί μόνη της, αλλά στην πορεία ξεπηδούν μπροστά της τόσα στοιχεία από το ασυνείδητό της και από το ασυνείδητο των άλλων, που λίγες στιγμές μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και αρκετές στιγμές είναι απλά θεατής. Με την ενορχήστρωση της σκηνοθεσίας του Βερχόφεν, όλοι οι συμβαλλόμενοι στην ταινία είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με τρόπους πηγαίους και χωρίς την αίσθηση ότι τους βάζει σ’ ένα κανάλι. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ταινία του Πολ Βερχόφεν, ούτε της Ιζαμπέλ Ιπέρ, διότι υπήρξαν κάποιες στιγμές που το πάθος δε με συγκλόνισε, απλά με ενημέρωσε τέλεια για το ποιά είναι τα συναισθήματα.

Το άρθρο «Εκείνη» η Ιζαμπέλ Ιπέρ… εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
izabel iper
Τυχαία Θέματα