Αριστερά της λογικής

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από το Νίκο Καραμάνογλου

Συνηθίζεται γενικά στα παρ’ ημίν πολιτικά ήθη, όταν οι δημοσκοπικές αναλύσεις παίρνουν την κατιούσα για μια κυβέρνηση και η λαϊκή δυσφορία αυξάνεται, ο πρωθυπουργός να προχωράει σε ανασχηματισμό. Δεν κρύβω πως πάντοτε με προβλημάτιζε αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας. Χωρίς να αλλάξουν κατ’ ουσίαν οι κυβερνητικές γραμμές και πολιτικές, βλέπαμε υπουργούς -άσχετους με το υπουργείο στο οποίο είχαν αρχικά οριστεί- να μετακινούνται σε άλλο υπουργείο, με το οποίο είχαν την ίδια γνωσιακή σχέση με το πρώτο. Και για πασπάλισμα

μερικές αλλαγές στην ονομασία των υπουργείων, ίσως και καμιά μετάθεση αρμοδιοτήτων και όλα καλά. Ωσάν να ήταν τα πρόσωπα και όχι η εν γένει κυβερνητική πολιτική που έφταιγε για την αβελτηρία. Και έτσι θυσιάζονταν μερικοί –οι αντιδραστικότεροι κατά προτίμηση- για το συμφέρον της παράταξης. Και αυτά ίσχυαν τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κράτους, όταν τα χρήματα έρεαν από κρουνούς και ήμασταν κατά δήλωσή μας κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο και όχι οικονομικό προτεκτοράτο υπό επιτροπεία.

Και έρχομαι στο προφανές ερώτημα: Τώρα, που η απόκλιση από τις οικονομικές επιταγές της έξωθεν επιτροπείας σημαίνει οικονομικό θάνατο, που οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παραμένουν στο επίπεδο των ευσεβών πόθων, ποια είναι η ουσία και η σημασία ενός ανασχηματισμού; Γιατί τίποτα από τα θέσφατα δεν μπορεί να αλλάξει, παρά μόνο με υψηλό κόστος και τίμημα για την χώρα. Η μόνη προφανής -και λογική- απάντηση είναι ότι γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Κάποιοι από τους υπουργούς που συγκεντρώνουν λόγω αρμοδιοτήτων πάνω τους το λαϊκό μένος θα γίνουν «βαλβίδες αποσυμπίεσης», θα καρατομηθούν, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους για να συνεχίσουν στον ίδιο απαράλλαχτο δρόμο το έργο τους και όλα καλά. Παλιά κόλπα σε καινούργιο παιχνίδι.

Και κάτι ακόμα: Από όλη την εβδομάδα που πέρασε, από όλες τις εντυπωσιακές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, μία είναι η σκηνή που μου εντυπώθηκε: Δημοσιογράφος ζητάει από ηλικιωμένο κύριο την άποψή του για την επιστολή Κατρούγκαλου και εκείνος ψυχρά απαντά: «Ευχαριστούμε πολύ τον κ. υπουργό για την επιστολή και επιφυλασσόμεθα για το επέκεινα». Αυτό το «επιφυλασσόμεθα για το επέκεινα» ήχησε στ’ αυτιά μου πολύ πιο απειλητικό από όλες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας…

Το άρθρο Αριστερά της λογικής εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα