Εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στο ΑΠΘ

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (που κάνει λόγο για κακοδιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μπακέλος, από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ξόδεψε 8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Ιδρύματος -ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας- την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Για την υπόθεση ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάλεσε για την Πέμπτη, στο γραφείο του τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε παραγγείλει άλλες δύο προκαταρκτικές έρευνες για υποθέσεις που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και αναφέρονταν σε σπατάλες οικονομικές. Η πρώτη αφορούσε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης από τα ταμεία του Ιδρύματος. Η δεύτερη αφορούσε τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Γιάννη Παντή, ο οποίος φέρεται να δώρισε σε ηθοποιό ένα κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα, με χρήματα του ΑΠΘ, ενόψει της παρουσίασης στην τηλεόραση του μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, που κατασκεύασαν φοιτητές του Ιδρύματος.

Keywords