Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου; Πλήρωσε αμέσως 9 επιπλέον φόρους

Το καλό νέο είναι ότι στο εξής ουδείς κινδυνεύει να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ, επειδή δεν πλήρωσε το περιβόητο «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ).

Το κακό νέο είναι ότι ουδείς θα γλυτώσει από αυτό το χαράτσι (που μέχρι σήμερα πληρώναμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ). Ο νέος Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να αποσυνδέσει την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ

από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτό το χαράτσι θα καταβληθεί από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περισσότερες από 5 διμηνιαίες δόσεις. Γενικότερα, η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα ευρύτερο Σχέδιο Διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την εξόφληση των φορών, το οποίο παρουσίασε στην Τρόικα, γιατί επηρεάζει άμεσα τόσο το έλλειμμα, όσο και τις ταμειακές ροές του Δημοσίου. Η Κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και των άλλων εισφορών που περιλαμβάνονται στο φετινό εκκαθαριστικό σε 9 αντί σε 3 δόσεις. Οι τρεις πρώτες θα είναι διμηνιαίες, όπως ισχύει έως σήμερα, και οι υπόλοιπες μηνιαίες, φτάνοντας έως τον Ιούνιο του 2013. Η εξόφληση σε περισσότερες δόσεις κρίνεται αναγκαία, καθώς ο επιπλέον φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.500 ευρώ.

Όσον αφορά στο «χαράτσι της ΔΕΗ», η εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης προς τα στελέχη της Τρόικας είναι απλή και ρεαλιστική: «Τα έσοδα από το ΕΕΤΗΔΕ θα εισπραχθούν μέσα στο 2013 και όχι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά θα εισπραχθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα έσοδα αυτά θα χαθούν σε μεγάλο βαθμό, γιατί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εκμηδενισθεί…».

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται πλέον απευθείας από το ΚΕΠΥΟ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όχι από τους Δήμους και τη ΔΕΗ. Αντί να χάνουν τον μπούσουλα οι πολίτες που δεν ξέρουν πια τι τους έρχεται και τι πληρώνουν, για το 2012 και 2013 το χαράτσι θα εκκαθαριστεί και θα αποσταλεί για πληρωμή μαζί με τους άλλους τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν με ένα εκκαθαριστικό μέχρι και 9 πρόσθετους φόρους:

1. Το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ), που δεν πληρώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα βεβαιωθεί στις εφορίες.

2. Το ΕΤΑΚ του 2009

3. Τον ΦΑΠ του 2010

4. Τον ΦΑΠ του 2011

5. Τον ΦΑΠ του 2012 (πιθανώς στα τέλη του έτους)

6. Τον φόρο εισοδήματος για το έτος 2011

7. Τον φόρο εισοδήματος για προηγούμενα έτη (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκκαθαρισθεί οι σχετικές δηλώσεις).

8. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

9. Το τέλος επιτηδεύματος.

Συμπέρασμα: Το πιθανότερο είναι ότι και για το ΕΕΤΗΔΕ ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενεργεί όπως κάνει και για τις υπόλοιπες φορολογίες, όπως πολλοί που τις αφήνουν να καταστούν ληξιπρόθεσμες για να ζητήσουν από τον έφορο να υπαχθούν σε ρύθμιση με δόσεις.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα