Δυσλεκτικοί κατ’ επιλογή!

-Εξαρθρώθηκε κύκλωμα, που παραχωρούσε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές Λυκείου, προκειμένου να εξεταστούν με ευνοϊκούς και ειδικούς όρους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

-Στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλα πιστοποιητικά, που έχουν δοθεί σε πολλά σχολεία της χώρας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Δυσλεξία αξίας 300-900 ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα, επιτήδειοι

εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε παιδιά, προκειμένου να γλιτώσουν τις γραπτές εξετάσεις. Οι τρεις γυναίκες, που είχαν συστήσει ένα μικρό «κύκλωμα», εξέδιδαν έναντι αμοιβής τα πλαστά πιστοποιητικά, τα οποία οι μαθητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, ώστε να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με ευνοϊκότερες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, η Ασφάλεια Αττικής είχε ενημερώσει από τον Φεβρουάριο το υπουργείο Παιδείας και από τον Απρίλιο η λίστα με τα πλαστά πιστοποιητικά είχε φτάσει στη Διεύθυνση εξετάσεων και στα κέντρα εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μη δώσει κανένας μη δυσλεκτικός μαθητής εξετάσεις με το ευνοϊκότερο σύστημα. Οι τρεις γυναίκες, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο αυτό, ήταν υπάλληλοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του Σισμανογλείου και κατηγορούνται ότι από το 2011 ως σήμερα εξέδωσαν έναντι αμοιβής (με ταρίφα που ξεκινούσε από τα 300 έως 900 ευρώ) 121 πλαστογραφημένα πιστοποιητικά δυσλεξίας, ακόμη και σε μαθητές της Γ' Λυκείου, που εξετάζονται προφορικά προκειμένου να εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Οι Αρχές εντόπισαν το πρώτο πλαστό πιστοποιητικό τον Οκτώβριο του 2011 και, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τις 121 πλαστές πιστοποιήσεις δυσλεξίας οι 59 φαίνονται να έχουν εκδοθεί από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με πλαστογραφημένες υπογραφές των γιατρών και των διευθυντών και οι 62 από το Σισμανόγλειο, χωρίς πρωτόκολλο ή με πρωτόκολλο άλλων ασθενών.

Εγκέφαλος του κυκλώματος 73χρονη λογοθεραπεύτρια

Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας, που ερευνά την υπόθεση εδώ και πάρα πολύ καιρό, διαπίστωσε ότι τα πιστοποιητικά είχαν κατατεθεί σε σχολεία κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέρου, της Λέσβου και της Αττικής. Μάλιστα, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας, μία από τις κατηγορούμενες, η 73χρονη συνταξιούχος του Σισμανόγλειου, που διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας σε προάστιο της Αττικής, είχε τον κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση και έκδοση των περισσοτέρων πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας. Αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της η 73χρονη παρέμεινε για ένα 6μηνο ως συνεργάτης στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, εκδίδοντας πιστοποιητικά δυσλεξίας, είτε αυτοτελώς χωρίς να έχει δικαίωμα, είτε πλαστογραφώντας την υπογραφή της αρμόδιας ψυχολόγου για την έκδοσή τους. Ωστόσο, και μετά την αποχώρησή της από το νοσοκομείο συνέχιζε να καταρτίζει πιστοποιητικά, συνεπικουρούμενη από τη 48χρονη συνεργό της, η οποία ήταν γραμματέας στο αρμόδιο Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και την 56χρονη ψυχολόγο του ιδίου νοσοκομείου.

Στο "μικροσκόπιο" τα πιστοποιητικά από το υπουργείο Παιδείας

Επί του θέματος ενημερώθηκε και

Keywords
Τυχαία Θέματα