Ευτελίζουν τη Βουλή, οι κόντες στην Προανακριτική

Καθημερινά είναι τα φαινόμενα αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της Προανακριτικής επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών δεν περιορίζονται μόνο σε φραστικά επεισόδια αλλά αγγίζουν τα όρια των ύβρεων και των προσωπικών επιθέσεων.

Δυστυχώς, όλα αυτά διαδραματίζονται στο Κοινοβούλιο, μεταξύ εκλεγμένων από το λαό αντιπροσώπων που –θεωρητικά– έχουν επιλεγεί για να χειριστούν τις τύχες της Ελλάδας, σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία. Η κατάσταση είναι τέτοια ώστε παλαιότεροι

πολιτικοί και δημοσιογράφοι να κάνουν λόγο για τη «χειρότερη ποιότητα κοινοβουλίου» μετά τη μεταπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι εάν η Προανακριτική, μέσα σε αυτό το «πολεμικό κλίμα», θα καταφέρει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξάγει ένα πόρισμα ικανοποιητικό για το ζήτημα – τη στιγμή που κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν πως η υπόθεση οδηγείται σε συγκάλυψη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το πόρισμα θα καθυστερήσει περαιτέρω, καθώς ο κ. Μαρκογιαννάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να το παραδώσει ακόμα και μετά το Πάσχα.

Θέμα… τεστοστερόνης

Το πιο πρόσφατο και ηχηρό επεισόδιο διαδραματίστηκε την Πέμπτη, κατά την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο εκτονώθηκε μερικώς, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, απέβαλε από τη συνεδρίαση τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Νωρίτερα, ο κ. Κασιδιάρης είχε ανταλλάξει απαξιωτικούς, μειωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς με τον κ. Βενιζέλο αλλά και τον βουλευτή της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Μάλιστα, η συνεδρίαση είχε διακοπεί προσωρινά, με τον κ. Βενιζέλο να προβαίνει σε μία «χαριτωμένη» ερμηνεία του προβλήματος: «Υπάρχει αυξημένη ένταση λόγω… τεστοστερόνης. Είναι θέμα ενδοκρινολογικό. Και σε κάθε περίπτωση, η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ψυχιατρική προηγείται της ενδοκρινολογίας ή το αντίθετο».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασιδιάρης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Προανακριτικής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Παρέμβαση ζήτησε ο Κακλαμάνης

Τη συζήτηση του προβλήματος στη Διάσκεψη των προέδρων όσο και στην Ολομέλεια, ζήτησε ο έμπειρος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε επιστολή του προς τον νυν πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Στην επιστολή του, ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για συμπεριφορές που ντροπιάζουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τονίζοντας ότι ορισμένα μέλη της Επιτροπής έχουν λησμονήσει τους λόγους για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και που έχει συσταθεί η Προανακριτική.

Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της θεσμικής υπευθυνότητας», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της συγκάλυψης των υποθέσεων: «Φοβούμαι, εξ αντικειμένου, τη συγκάλυψη της μεγάλης διαρροής πολλών δισ. ευρώ, νομίμων ή μη καταθέσεων, σε πλείστες όσες τράπεζες του εξωτερικού κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011».

Keywords
Τυχαία Θέματα