Αναστολή των σφραγίσεων σε χώρους πολιτισμού

Οι έντονες αντιδράσεις στη σφράγιση χώρων πολιτισμού δημιούργησαν αφόρητες πιέσεις στη διοίκηση της δημοτικής αρχής των Αθηνών, που κάτω από το βάρος αυτό, αποφάσισε τελικά την αναστολή για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, συνεδρίασε στις 4 Απριλίου και αποφάσισε ομόφωνα, την υιοθέτηση ψηφίσματος για το ζήτημα των θεατρικών χώρων, που λειτουργούν χωρίς άδεια.

Tο ψήφισμα προβλέπει:

«1) Την άμεση συγκρότηση επιτροπής με πρωτοβουλία του Δήμου και συμμετοχή

των συντελεστών της θεατρικής τέχνης.

2) Επεξεργασία εντός διμήνου και προώθηση στην Βουλή προς ψήφιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα καλύπτει το σύγχρονο και πολύμορφο τοπίο των θεάτρων και των παραστασιακών χώρων.

3) Τη «μετάθεση» της σφράγισης των άνευ αδείας θεάτρων και των συναφών σκηνών για ένα τρίμηνο, πλην των ακραία επικίνδυνων περιπτώσεων, κατά την κρίση της ανωτέρω επιτροπής».

Για το ζήτημα των θεάτρων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την εισήγησή του δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή Δημοτική Αρχή καλείται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο γιγαντώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, εξαιτίας της πολυνομίας, της αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών, των διαδοχικών εμβαλωματικών λύσεων – 19 νομοθετήματα ρυθμίζουν διάφορα σχετικά ζητήματα – αλλά και της οικονομικής κρίσης. Θα μπορούσαμε, όπως γινόταν στο παρελθόν, να το κουκουλώσουμε, αλλά έχουμε επιλέξει τον δρόμο της επίλυσης, ακόμη και εάν δεν έχουμε την αρμοδιότητα, όπως κάνουμε και για μια σειρά προβλημάτων που λιμνάζουν. Μιλάμε υπεύθυνα και χωρίς υπεκφυγές και υποκρισίες, καθώς το πρόβλημα αφορά πρωτίστως την ασφάλεια των θεατών αλλά και των εργαζομένων στους θεατρικούς χώρους. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία συνεννόησης με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Εσωτερικών, Πολιτισμού και ΠΕΚΑ για την διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία των θεατρικών χώρων. Παράλληλα, θα εισηγηθούμε στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας να υπάρξει το περιθώριο λειτουργίας θεατρικών χώρων έως το τέλος της σαιζόν, εκτός των κραυγαλέων ακραίων περιπτώσεων, όπως αυτής ενός παιδικού θεάτρου, του οποίου η έξοδος κινδύνου οδηγεί σε μπαλκόνι».

Το υπουργείο Πολιτισμού

Το θέμα της λειτουργίας των θεατρικών χώρων συζήτησαν στις 3 Απριλίου, στο υπουργείο Πολιτισμού ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Στη συνάντηση αυτή, υπήρξε το προμήνυμα αναστολής των σφραγίσεων, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός, έθεσε την έναρξη της θεατρικής περιόδου τον προσεχή Σεπτέμβριο ως αρχή για να διατυπωθεί μια σύγχρονη νομοθετική πρόταση για τη λειτουργία των θεατρικών σκηνών, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί άμεση καταγραφή από αρμόδια επιτροπή.

Αναμένεται λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει τη νομοθετική αρμοδιότητα, να συστήσει κοινή επιτροπή με την Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, το δήμο Αθηναίων καθώς και εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στη λειτουργία πολιτιστικών χώρων, για να εξεταστεί λεπτομερώς το θέμα.

Πως αντιδρούν οι ηθοποιοί

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, προ ολίγων ημερών έχει εκφράσει την εναντίωσή του στη σφράγιση θεατρικών χώρων.

«Οι ενέργειες αυτές, βασίζονται σε μια πεπαλαιωμένη νομοθεσία η οποία, όχι μόνο δεν διευκολύνει όσους χώρους θέλουν να αποκτήσουν άδεια και να λειτουργούν νομότυπα, αλλά και παρακωλύει την αδειοδότησή τους, με βάση απαρχαιωμένες διατάξεις. Δεν στηρίζουμε την ανομία, αντίθετα θέλουμε να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας εργαζομένων και κοινού. Όμως τέτοιες κινήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι μικροί εναλλακτικοί χώροι, οι οποίοι, στις σημερινές άνυδρες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάργησης των επιχορηγήσεων είχαν αναδειχτεί σε μοναδικές διεξόδους καλλιτεχνικής έκφρασης, σε πνεύμονες ελπίδας και εναλλακτικών προτάσεων πολιτισμού. Αυτού του είδους οι ενέργειες που βάζουν όλους τους χώρους στο ίδιο σακί, και που οδηγούν στην ανεργία ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που απασχολούνταν σ' αυτούς, είναι τουλάχιστον άστοχες, αν όχι ύποπτες, και εν τέλει καταστροφικές», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΣΕΗ.

Ένωση Χώρων Πολιτισμού

Τη δική της εκδοχή προέβαλε η Ένωση Χώρων Πολιτισμού (προτού ληφθεί η απόφαση του Δ.Σ. Αθηναίων) που διέψευσε τους ισχυρισμούς του δήμου ότι «από τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν για να υπάρξει λύση».

Τα μέλη της, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν πως «δεν ενημερώθηκε κανένας χώρος κάτω των 200 θέσεων», και ότι οι αποφάσεις για σφράγιση πάρθηκαν χωρίς να γίνει κανένας κατά περίπτωση έλεγχος. Επίσης, σημειώνουν πως «ο δήμος Αθηναίων κατονομάζει αυθαίρετα ένα μεγάλο αριθμό χώρων ως θέατρα, ενώ είναι σαφές πως ουδεμία σχέση έχουν με θεατρικές σκηνές».

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τις δημοτικές παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη» και «Ανταρσία στις γειτονιές» που πήραν σαφώς το μέρος των χώρων πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα