ΕΕ – Βρετανία Brexit: Συνεχίζονται οι συνομιλίες

ΕΕ – Βρετανία Brexit: Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για το Brexit θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες σήμερα, Δευτέρα και μέχρι περίπου τα μέσα της εβδομάδας, ανέφεραν σήμερα πηγές των δύο πλευρών — ένδειξη ότι και τα δύο μέρη εξακολουθούν να προσπαθούν να αποφύγουν την καταστροφική ρήξη στις εμπορικές σχέσεις σε λιγότερο από εννέα εβδομάδες. Εντατικές και μυστικές, οι συνομιλίες είναι μια τελευταία προσπάθεια για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης.

Εάν οι

πλευρές ξεπεράσουν τις διαφορές τους, η νέα συμφωνία θα διέπει τα πάντα, από το εμπόριο και την ενέργεια έως τις μεταφορές και την αλιεία. Εάν αποτύχουν, εκτιμάται ότι τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια του ετήσιου διμερούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών θα υποστούν ζημία από την 1η Ιανουαρίου από τους δασμούς και τις ποσοστώσεις. Διπλωματική πηγή στην ΕΕ και ένας Βρετανός αξιωματούχος δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν δια ζώσης στις Βρυξέλλες σήμερα, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο εντατικών συνομιλιών. Ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών και τις πιθανότητες μιας συμφωνίας αναμένεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη, πρόσθεσαν.

Τρία σενάρια για το Brexit

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν πετύχει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους. Δεν έχουν πολλά περιθώρια ακόμη. Δύο μήνες μένουν για να λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit και οι δύο πλευρές θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να υπογράψουν περισσότερες από 1.000 σελίδες διεθνών συνθηκών, που θα καλύπτουν τα πάντα από τον καπνισμένο σολωμό και το τυρί έως τα ανταλλακτικά αυτοκίνητου και τα φάρμακα.

Τρία είναι τα σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τους, σύμφωνα με το Reuters:

1. Μίνι συμφωνία έως τα τέλη του έτους

Ακόμη και εάν οι δύο πλευρές αποδεχθούν την πρόταση για μηδενικούς δασμούς, η εμπορική τους συμφωνία δεν θα είναι ευρείας κλίμακας. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα περιθώρια σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αβέβαια πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα σύμπλευσης και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

2. No deal

Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποφασίσει ότι μία συμφωνία στενών ορίων δεν είναι προς το συμφέρον του μπορεί να κάνει πράξη την απειλή του για οριστική αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτό θα σημάνει υψηλούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών και μεγάλες καθυστερήσεις για τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα. Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα μιλήσει για μία συμφωνία ανάλογη με αυτή που έχει σήμερα η Ε.Ε. με την Αυστραλία. Αυτό θα σήμαινε αντίστοιχη μεταχείριση με αυτή που έχει σήμερα από την Ε.Ε. η Κίνα, αλλά χειρότερη από τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Μαλί.

3. Μερικός συμβιβασμός

Εν μέσω πιέσεων από επιχειρήσεις θα μπορούσαν οι δύο πλευρές στο παρά πέντε να επιδιώξουν έναν προσωρινό, μερικό συμβιβασμό, που θα καλύπτει ορισμένους μόνο τομείς, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στις ήδη δοκιμαζόμενες οικονομίες τους. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο πρόθυμο θα είναι το Λονδίνο να μην απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τα ρυθμιστικά στάνταρντς της Ε.Ε.

Ο Φάρατζ ανακοινώνει σήμερα το νέο του κόμμα

Στο μεταξύ ο Νάιτζελ Φάρατζ, που είχε ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα επανιδρύσει το Κόμμα Βrexit ως ένα κόμμα κατά της εφαρμογής των μέτρων lockdown με την ονομασία «Reform UK», σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Telegraph».

Κάνε like στη σελίδα του circogreco.gr στο Facebook

Το νέο κόμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Φάρατζ και τον πρόεδρο του Κόμματος Brexit Ρίτσαρντ Τάις. Θα υποστηρίξει μία πολιτική «στοχευμένης προστασίας» από τον κορωνοϊό, αλλά μόνο για τους πιο ευπαθείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το Κόμμα Brexit ιδρύθηκε στις αρχές του 2019 από τον Φάρατζ, η μακρόχρονη εκστρατεία του οποίου κατά της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016, με το οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν την αποχώρησή τους από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα