«Έχει πολύ δρόμο η επίλυση της κρίσης»…

Με αυτό το συμπέρασμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Βιομηχανιών της Γερμανίας (BDI) στο Βερολίνο όπου αναγνωρίσθηκε και από τις δύο πλευρές πως έχει επιτευχθεί πρόοδος για να βελτιωθεί η εικόνα στην ευρωζώνη, αλλά απέχουμε πολύ ακόμη από την επίλυση της κρίσης.

«Συμφώνησαν

ότι στην Ευρώπη, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης, μια περαιτέρω αξιοσημείωτη πρόθεση για μεταρρυθμίσεις απαιτείται ώστε να γίνει (η ευρωζώνη) πιο ανταγωνιστική και να ανακτηθεί η αξιοπιστία» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας.

«Πρέπει να πάρουμε βαθιά ανάσα για να ξεπεράσουμε την κρίση… Πρέπει να κάνουμε τις προσπάθειες που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο δυνατή από ότι ήταν όταν μπήκε σε αυτή» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές ότι μερικά κράτη της ευρωζώνης μπορούν να αποπληρώσουν μακροπρόθεσμα τα χρέη τους. Ο κόσμος αναρωτιέται πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες της ευρωζώνης», σημείωσε.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε επίσης πως χρειάζεται αντοχή για να λυθεί η κρίση, αλλά το σύμφωνο για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι μια ένδειξη προόδου, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην ευρωζώνη μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών πριν καθιερωθεί ένα εποπτικό όργανο που να να έχει ισχυρά δικαιώματα παρέμβασης.

«Η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη είναι η αδράνεια, όχι η δράση, γι' αυτό και η ΕΚΤ έδρασε» σημείωσε από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πάντως προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος να ερμηνευτεί η παρούσα βελτίωση του κλίματος ως επίλυση της κρίσης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τα μέτρα της ΕΚΤ μπορούν να αποτελέσουν μόνο την «γέφυρα» και θα πρέπει να συμπληρωθούν από μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα