Ε. Βενιζέλος: «Υπάρχει ανάγκη για ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης»

Τη σημασία ενός εθνικού συμφώνου ανάκαμψης ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν 2014». «Βγαίνουμε από το μνημόνιο και αν κάποιοι θέλουν βαρβάρους πρέπει να τους αναζητήσουν αλλού», σχολίασε σημειώνοντας ότι «μέσα σε αυτό το τρίμηνο έχουμε μια εθνική προσπάθεια που δεν μπορεί να υποταχθεί σε κομματικά μέτρα».

«Το τρίμηνο που απομένει για να ολοκληρωθεί το εξάμηνο της ελληνικής

προεδρίας είναι εξαιρετικά πυκνό. Κάθε μέρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το ελληνικό έθνος. Το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε αφορά όλους τους πολίτες, αλλά πιστοποιείται και διεθνώς ότι επιτυγχάνεται δημοσιονομική εξυγίανση και κάθε χρόνο θα υπάρχουν πλεονάσματα», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Έχουμε πετύχει την καλύτερη δυνατή διάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έχουμε επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και οι τράπεζες πρέπει να στραφούν με ειλικρίνεια και σεβασμό στην πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα και παρά τη "βάρβαρη" ανεργία έχουμε εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και η έναρξη μεγάλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι.

Όπως εξήγησε, «σε αυτό το τρίμηνο έχουμε μια εθνική προσπάθεια που δεν μπορεί να υποταχθεί σε κομματικά μέτρα, κρίμα που υπάρχει στείρος διχασμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών γιατί βγαίνουμε από το μνημόνιο και αν κάποιοι θέλουν βαρβάρους πρέπει να τους αναζητήσουν αλλού. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης με επανεξέταση όλων των σχέσεων των τεχνιτών διαιρέσεων της κοινωνίας των πολιτών».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την τρόικα δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα κάναμε μαζί τους την τελευταία ουσιαστική συμφωνία, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική και επίσημη έξοδο από το βαρύ καθεστώς επιτήρησης του μνημονίου». Είπε, ακόμα, ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι συμφωνία πολιτικού χαρακτήρα σε πολύ μεγάλο βαθμό με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές μας. Δήλωσε δε ότι η κάλυψη του ελλείμματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έγινε με τους κόπους και τις θυσίες του λαού και πως στους πολίτες αξίζει η τιμή αυτής της προσπάθειας. «Κανείς δεν ήθελε να υπαχθεί εθελοντικά σε αυτή την περιπέτεια, αλλά δεν υπήρχε λιγότερο επώδυνη λύση» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα