Δολοφονία Κένεντι: Μετά από 51 χρόνια στη φυλακή

Δολοφονία Κένεντι: Ο δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι βρέθηκε χθες Παρασκευή μαχαιρωμένος σε φυλακή της Καλιφόρνια κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο Σιρχάν Σιρχάν, ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Ρόμπερτ Κένεντι το 1968, βρέθηκε μέσα σε μια λίμνη αίματος σε μία από τις αυλές της φυλακής. Το γεγονός σήμανε άμεσα συναγερμό στις αρχές και αμέσως διακομίστηκε σε νοσοκομείο εκτός φυλακής όπου και νοσηλεύεται. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε και κρατείται σε κελί απομόνωσης. Η δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφού του επίσης δολοφονημένου Τζων Κένεντι, έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες το 1968 κατά τη διάρκεια της

καμπάνιας για τις προεδρικές εκλογές εκείνου του έτους. Ο Σιρχάν είχε χρησιμοποιήσει περίστροφο αμέσως μετά από ομιλία του Κένεντι στο ξενοδοχείο «Αmbassador».

Ειδικότερα, ήταν το βράδυ της Τρίτης, 4 Ιουνίου 1968, όταν Ρόμπερτ Κένεντι ήταν ο αδιαφιλονίκητος εκλεκτός των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο. Χιλιάδες ενθουσιώδεις οπαδοί του κατέκλυσαν το ξενοδοχείο Αμπάσαντορ και ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Γύρω στα μεσάνυχτα, ο Κένεντι ανέβηκε στην εξέδρα της μεγάλης αίθουσας χορού για έναν σύντομο ευχαριστήριο λόγο προς τους εκλογείς του, με τη σύζυγό του Έθελ και με τέσσερα από τα δέκα παιδιά του στο πλευρό του. Όταν τελείωσε, το ρολόι του έδειχνε 12.15 μετά τα μεσάνυχτα. Είχε αργήσει για την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, σε μία διπλανή αίθουσα. Κατέβηκε από το βήμα και, για να κόψει δρόμο, πέρασε από ένα διάδρομο, δίπλα από τις κουζίνες, περιστοιχιζόμενος από συνεργάτες, δημοσιογράφους και συγγενείς. Κάποια στιγμή κοντοστάθηκε αναζητώντας την Έθελ που είχε μείνει πίσω. Εκείνη τη στιγμή ένα χέρι σηκώθηκε στα δεξιά του και αμέσως μετά ακούστηκαν οκτώ πυροβολισμοί.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ακολούθησε απερίγραπτο πανδαιμόνιο. Ο γνωστός ποδοσφαιριστής Ρούζβελτ Γκράιερ, σωματοφύλακας του υποψήφιου προέδρου, έπεσε πάνω στον μικροκαμωμένο μελαψό με το μικρό περίστροφο και τον αφόπλισε. Αυτός κραύγαζε: «Αφήστε με να σας εξηγήσω, το έκανα για την πατρίδα μου». Στο μεταξύ, ο Ρόμπερτ Κέννεντυ ήταν στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος, με πρόσωπο κατάλευκο, μάτια ανοιχτά και χείλη που τρεμόπαιζαν.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, επί 3 ώρες και 45 λεπτά οι καλύτεροι νευροχειρουργοί έδωσαν μάχη, αλλά δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Η επίσημη εκδοχή για τη δολοφονία του Κένεντι, που δόθηκε κάπως βιαστικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι ότι ο δράστης, ο 24χρονος Ιορδανός Σιρχάν Βισχάρα Σιρχάν, κινήθηκε μόνος του, χωρίς να υπάρχει ευρύτερη συνωμοσία, με κίνητρο τη φιλοϊσραηλινή στάση του Κένεντι στο Μεσανατολικό.

«Δεν είναι αυτός ο δολοφόνος του πατέρα μου»

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017 ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος από τους γιους του Ρόμπερτ Κένεντυ, επισκέφτηκε τον Σιρχάν Σιρχάν στη φυλακή και είχαν μια τρίωρη συνομιλία. Ο ίδιος είχε διεξάγει μια πολύμηνη έρευνα για τη δολοφονία του πατέρα, εξετάζοντας τα αρχεία της δολοφονίας, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, συμπαρατάχθηκε και αυτός με όλους όσοι υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες πως υπήρχε ένας δεύτερος εκτελεστής και ότι δεν είναι ο Σιρχάν ο δολοφόνος του «Μπόμπι».

Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ

«Πήγα εκεί γιατί ήμουν περίεργος και είχα ενοχληθεί με όλα όσα είχα δει μεταξύ των αποδεικτών στοιχείων. Με ενοχλούσε το γεγονός ότι ενδέχεται να καταδικάστηκε το λάθος άτομο για τη δολοφονία του πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν ο επικεφαλής των δυνάμεων επιβολής του νόμου σε αυτήν τη χώρα. Θεωρώ πως θα ενοχλούνταν και ο ίδιος εάν φυλακιζόταν κάποιος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε».

Πλέον υποστηρίζει ανοιχτά πλέον το αίτημα για επανεξέταση της δολοφονίας στο πλαίσιο σχετικής εκστρατείας της οποίας ηγείται ο Πολ Σρέιντ, ηλικίας 93 ετών, σήμερα, ο οποίος επίσης πυροβολήθηκε στο κεφάλι την ημέρα της δολοφονίας του RFK αλλά επέζησε τελικά. Ακόμα και σύμφωνα με τη νεκροψία ο «Μπόμπι» –ο αδελφός του JFK που είχε δολοφονηθεί το 1963 στο Ντάλας– πυροβολήθηκε εξ επαφής από πίσω και δέχτηκε και μια σφαίρα πίσω από το αυτί του. Αλλά ο 24χρονος, τότε, Σιρχάν Σιρχάν, στεκόταν μπροστά Ρόμπερτ Κένεντι…

Keywords
Τυχαία Θέματα