ΔΝΤ: «Μαύρη τρύπα» επιπλέον 2 δισ. στην Ελλάδα

Υψηλότερο θα είναι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση προβλέψεων του Ταμείου, το πρωτογενές έλλειμμα (που δεν περιλαμβάνει τη δαπάνη για τόκους) θα ανέλθει στο 1,5% έως 2% του ΑΕΠ

αντί του 1% που προβλέπεται στη δεύτερη δανειακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας.

Πιο απλά, το ΔΝΤ προβλέπει «μαύρη τρύπα» επιπλέον 2 δισ. ευρώ και εκτιμά:

- Έλλειμμα για το 2012: 7% από 6,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο

- Έλλειμμα για το 2013: 2,7%

- Χρέος για το 2012: στο 162,9% του ΑΕΠ

- Χρέος για το 2013: στο 171% του ΑΕΠ

- Πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012: στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ. ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή. Η ύφεση και οι ανισότητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν βαρύνει στα έσοδα και οδηγούν σε αστοχίες. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί μεταξύ 1,5%-2% του ΑΕΠ έναντι της εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ που είχε γίνει στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να διορθωθούν οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές αποκλίσεις καθώς και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα