Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα στην Αίγυπτο

Σε Δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου προχωρά το καθεστώς της μεταβατικής κυβέρνησης που έχει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στις αρχές του νέου χρόνου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) έως το καλοκαίρι.


Στις 14 και 15 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα το δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου Συντάγματος όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αντλί Μανσούρ, καλώντας τους πολίτες να το υπερψηφίσουν, προειδοποιώντας τους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πως «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής».

Το νέο Σύνταγμα αντικαθιστά αυτό που υιοθετήθηκε κατά την προεδρία Μόρσι, το οποίο δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από την κοσμική αντιπολίτευση για την «κλίση» που είχε προς το Ισλάμ.

Το δημοψήφισμα για την αποδοχή του νέου Συντάγματος είναι το πρώτο βήμα στο σχέδιο της μεταβατικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι, για την επιστροφή της Αιγύπτου σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

"Σας καλώ να έχετε θάρρος, να εγκαταλείψετε το πείσμα και την πεισμονή, που όλοι γνωρίζουμε πως κοστίζει για την ασφάλεια και τα συμφέροντα του λαού, και να ενταχθείτε στην εθνική πορεία, να σταματήσετε να κυνηγάτε αντικατοπτρισμούς και ψευδασιθήσεις», τόνισε ο κ. Μανσούρ, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους οπαδούς του ισλαμιστή ηγέτη και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα