Δημιουργική αντίσταση στα σχέδια εκποίησης του Ελληνικού

Του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Μπορεί οι επενδυτές να αναμένουν με ανυπομονησία την παραχώρηση του «φιλέτου» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, προκειμένου να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στα περίπου 6.000 στρέμματα που περιλαμβάνει, όμως πολίτες από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με την υποστήριξη του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, προχώρησαν την Κυριακή 31 Μαρτίου σε νέα δενδροφύτευση του χώρου, στέλνοντας

το δικό τους μήνυμα: «Το Ελληνικό δεν πωλείται». Τη διοργάνωση της εκδήλωσης -εκτός του δήμου- επιμελήθηκαν η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» και ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ελληνικού-Αργυρούπολης «Βλαστός».

Εκατοντάδες κάτοικοι του δήμου, αλλά και άλλων περιοχών της Αθήνας, συμμετείχαν στη δράση, που επικεντρώθηκε στη συντήρηση του ελαιώνα, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο, με κλάδεμα, σκάλισμα και πασσάλωμα των φυτών, καθώς και αντικατάσταση των ελαιόδεντρων που δεν άντεξαν στον περσινό καύσωνα. Συνολικά φυτεύτηκαν 250 νέα ελαιόδεντρα (προστέθηκαν στα ήδη 1000 δένδρα από την πρώτη δενδροφύτευση) με εθελοντική εργασία και προσφορά φορέων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Μετά τη δενδροφύτευση και τη φροντίδα των ελαιόδεντρων ακολούθησε γλέντι με συλλογική κουζίνα και χορό μέχρι αργά το απόγευμα.

«Δεν έχει επέλθει η κατάργηση του αερολιμένα Ελληνικού» αποφάσισε το ΣτΕ

Η δενδροφύτευση έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το πρόγραμμα εκποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς καλεί την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να θέσει σε λειτουργία το παλιό αεροδρόμιο και μάλιστα άμεσα.

Το τριμελές Συμβούλιο, με απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου, διαπιστώνει αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητά να εφαρμοστεί η απόφαση 1938/2010 του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία «δεν έχει επέλθει η κατάργηση του αερολιμένα Ελληνικού». Έχει ενδιαφέρον ότι γίνεται εκτενής αναφορά στο προβλεπόμενο από το 1996 μητροπολιτικό πάρκο, το οποίο όμως παραμένει ως τώρα στα χαρτιά, σημειώνοντας ότι αποτελεί τη μόνη συμβατή λύση με το αεροδρόμιο. Από την ερμηνεία της ίδιας απόφασης του ΣτΕ αποκλείεται η δόμηση -και μάλιστα υψηλών κτιρίων- που προωθεί για την περιοχή το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόταση από την «Επιτροπή Αγώνα για Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Συλλογικότητες, δημοτικές παρατάξεις και πολίτες, σχεδόν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του λεκανοπεδίου Αττικής, αγωνίζονται εδώ και χρόνια ώστε να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις στο εγκαταλειμμένο από την πολιτεία πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η Επιτροπή προσδοκά μεταξύ άλλων το «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» να αποτελέσει δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο υψηλού πράσινου με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, με τα έργα για τη δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου» εμπλουτίζεται ένας ήδη ανεπτυγμένος με ποικιλία βλάστησης χώρος, συμβάλλοντας στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών της ήδη επιβαρυμμένης πρωτεύουσας.

Παράλληλα, στην Επιτροπή επιθυμούν στο «Μητροπολιτικό Πάρκο» να απαγορευτεί η επιπλέον δόμηση και ταυτόχρονα να διατηρηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν τα περισσότερα από τα υφιστάμενα κτίρια και αθλητικές υποδομές (Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.). Επίσης, να διατηρηθούν οι υφιστάμενες δημόσιες υπηρεσίες, οι κοινωφελείς λειτουργίες, οι ερευνητικές και αθλητικές δραστηριότητες και να προωθηθεί η επανάχρηση κτιρίων για τη στέγαση δραστηριοτήτων σε τομείς, όπως οι Εικαστικές Τέχνες, το Θέατρο, ο Χορός, ο Κινηματογράφος, οι Γραφικές Τέχνες, η Μουσική, καθώς και μορφωτικών δραστηριοτήτων, όπως μόνιμων ή περιστασιακών εκθέσεων για το περιβάλλον, τις επιστήμες κ.ά. Προτείνεται μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου να χρησιμοποιηθεί για αγροτικές καλλιέργειες, που μάλιστα μπορούν να στηρίξουν την κοινωνία σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Επιπροσθέτως, επισημαίνεται πως το «Μητροπολιτικό Πάρκο» μπορεί να λειτουργήσει ως ένα έργο χαμηλού προϋπολογισμού, που αυτοχρηματοδοτείται από την επανάχρηση μέρους του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού. Στην ουσία υποστηρίζουν ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, με άξονα την περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη, στο οποίο ανταποκρίνεται η πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

Δηλώσεις των συμμετεχόντων στην «Αττική Freepress»

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, η αντιδήμαρχος Ροδή Γεωργακάκη, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Άκης Μπαδογιάννης, πρόεδροι φορέων και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, μίλησαν στην «Αττική Freepress», διατρανώνοντας το αίτημά τους για δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα αποτελέσει πνεύμονα ανάσας στο ταλαιπωρημένο από το τσιμέντο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Χ. Κορτζίδης: «Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε δράσεις μέσα στον χώρο»

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, μιλώντας στην «Α» σημείωσε: «Σήμερα φροντίζουμε τον ελαιώνα που φυτεύσαμε πριν από ένα χρόνο. Στις 7 Απριλίου, το πρωί, διοργανώνεται ημιμαραθώνιος και πάλι στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στις 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέματα που αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο. Συνεχίζουμε λοιπόν στη λογική να αναπτύσσουμε δράσεις μέσα στον χώρο αυτό. Να φέρνουμε κόσμο, να τον γνωρίζει και με την παρουσία του να τον υπερασπίζεται».

Π. Μπαδογιάννης: «Παλεύουμε μαζί, για την ανατροπή του ξεπουλήματος της δημόσιας γης»

Το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Προκόπης Μπαδογιάννης, δήλωσε στην «Α»: «Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και οι πολίτες από όλους τους όμορους δήμους, έδειξαν για ακόμα μια φορά τη διάθεση να υπερασπιστούν αυτό τον χώρο που είναι η ζωή των ίδιων, των παιδιών και των απογόνων τους. Σαν ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστεκόμαστε σε αυτές τις δραστηριότητες, παλεύουμε μαζί τους για την ανατροπή των μνημονίων και του ξεπουλήματος της δημόσιας γης. Είμαστε δίπλα τους και εδώ και παντού».

Ρ. Γεωργακάκη: «Αντίσταση στο ξεπούλημα»

Η αντιδήμαρχος διοίκησης Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ροδή Γεωργακάκη, τόνισε τη σημασία της δενδροφύτευσης, επισημαίνοντας πως το μήνυμά της είναι η αντίσταση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ζήτησε παράλληλα το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να πρασινίσει, ικανοποιώντας ένα αίτημα που έχουν τόσο πολύ ανάγκη οι πολίτες της Αθήνας.

Κ. Φωτεινάκης: «Όχι στη λεηλασία της φύσης και των ελεύθερων χώρων»

Ο πρόεδρος του δικτύου «Φίλοι της φύσης», Κώστας Φωτεινάκης, μιλώντας στην «Α», τόνισε: «Είμαστε εδώ, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως και πέρσι, και θα είμαστε σε οποιονδήποτε αγώνα προκύψει για την υπεράσπιση του Ελληνικού. Διεκδικούμε μαζί με τα κινήματα πολιτών και των δήμων το Ελληνικό να γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας. Κεντρικό μας σύνθημα είναι: “Όχι στη λεηλασία της φύσης και των ελεύθερων χώρων”. Σε κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων του παραλιακού μετώπου, αλλά και των ορεινών όγκων της Αθήνας θα είμαστε παρόντες».

Γ. Φαραγγιτάκης: «Με το σύμβολο της ειρήνης, την ελιά, δίνουμε το στίγμα μας»

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης των εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Γιώργος Φαραγγιτάκης, δήλωσε στην «A»: «Βρισκόμαστε στο πλευρό του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, στην προσπάθεια που γίνεται για να αναδειχθεί η φυσιογνωμία που θέλουμε να έχει το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Είμαστε για τρίτη φορά, μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές, και με το σύμβολο της ειρήνης, την ελιά, δίνουμε το στίγμα μας για το τι θέλουμε να έχει αυτό το πάρκο. Θέλουμε ένα τόπο πολιτισμού, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Δε μας βρίσκει σύμφωνους η πρόταση για μια ανάπτυξη fast track, με καζίνο, με μεγάλα ξενοδοχεία, δουλειές που θα δίνουν μισθούς πείνας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ένδεια αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας».

Π. Τότσικας: «Nα αντισταθούμε δημιουργικά»

Ο Πάνος Τότσικας από τον «Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό Ελληνικού» σημείωσε στην «A»: «Είμαστε εδώ για να ξαναφυτέψουμε δένδρα στο Ελληνικό, όπως κάναμε και πριν ένα

χρόνο, με στόχο να αντισταθούμε δημιουργικά. Το μήνυμά μας είναι «δεν θα περάσουν τα σχέδια για το ξεπούλημα του Ελληνικού». Αντιστεκόμαστε λοιπόν δημιουργικά, φυτεύουμε δένδρα οικειοποιούμαστε τον χώρο του Ελληνικού».

M. Γραμμένου: «Να αποτραπεί η πώληση του Ελληνικού»

Η Μαρία Γραμμένου, μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Βλαστός», τόνισε στην «A»: «Κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στον αγώνα, ώστε να αποτραπεί η πώληση του Ελληνικού στους καρχαρίες που το λυμαίνονται και να βοηθήσουμε να γίνει αυτό που όλοι θέλουμε: ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα μπορεί να το απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Νομίζω πως θα τα καταφέρουμε αγωνιζόμενοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Βλαστός» διοργάνωσε στο περιθώριο της δενδροφύτευσης συλλογική κουζίνα και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να γευτούν τη νόστιμη φασολάδα που έφτιαξαν τα μέλη της συλλογικότητας.

Χ. Σιδέρης: «Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού να μείνει στο δημόσιο»

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, Χρήστος Σιδέρης, μιλώντας στην «A» τόνισε: «Είμαστε φέτος, όπως και πέρσι εδώ, παρουσία των εθελοντών μας. Φυτέψαμε 45 δενδράκια, γιατί πιστεύουμε πως αυτός ο τεράστιος δημόσιος χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μαζί με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν θα πρέπει να ξεπουληθεί σε καμία περίπτωση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν λέμε Μητροπολιτικό Πάρκο, δε σημαίνει πως θα γίνει όλος ο χώρος. Αυτή η τεράστια έκταση θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, πολιτιστικούς, με δημιουργία θέσεων εργασίας και ήπια ανάπτυξη, που θα μπορεί να είναι και βιώσιμη. Αυτό ζητάμε σαν Κοινωνικό Ιατρείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα