Δημιουργία τεράστιου hot spot 50.000 προσφύγων στην Αθήνα προτείνει η Κομισιόν

Τη δημιουργία ενός τεράστιου hot spot για τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην Αθήνα, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να είναι υπό την διοίκηση της Frontex και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το θέμα αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τη δημιουργία αυτού του υπερ-hot spot των 50.000 ανθρώπων στην πρωτεύουσα της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα για την Κομισιόν το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μια από τις πολλές προτάσεις που καταθέτει για την αντιμετώπιση του θέματος των προσφύγων και τα οποία θα παρουσιάσει στην αυριανή μίνι Σύνοδο των ηγετών των Βαλκανικώνν χωρών και των χωρών της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Όσον αφορά τώρα τη γερμανική θέση το Spiegel γράφει ότι η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να υπάρξει στη Σύνοδο της Κυριακής (25/10) μια απόφαση για την βελτίωση του χρόνου της ταυτοποίησης στα hot spot προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μια πρώτη κατανομή των προσφύγων απευθείας από τα κέντρα που θα γίνεται η πρώτη υποδοχή.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως σχεδιάζεται από την Κομισιόν να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ και να εξυπηρετείται έτσι άμεσα η δουλειά που έχουν αναλάβει τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Για το θέμα της δημιουργίας του μεγάλου hot spot στην Αθήνα, η Κομισιόν προτείνει το χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, εκτιμώντας ότι τα νησιά δεν αντέχουν πλέον τον όγκο των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε αυτά.

Πάντως αναγνωρίζετια η προσπάθεια των ελληνικών αρχών, οι οποίες σε συνεργασία με την Frontex και τις υπηρεσίες ασύλου του ΟΗΕ και της Ε.Ε. καταγράφουν με συντεταγμένο πλέον τρόπο τους περίπου 4.000 ανθρώπους που φτάνουν στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όμως το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν στα νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση και αυτό γιατί φοβούνται μια πιθανή απέλαση ή την πιθανότητα να μην πάνε στη Γερμανία, τη χώρα που οι περισσότεροι θέλουν να φτάσουν και να ζήσουν.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς αύριο στη μίνι Σύνοδο Κορυφής, όπου και θα παρθούν αποφάσεις για το ακριβώς θα γίνει στο άμεσο μέλλον αλλά και γενικότερα με το μεταναστευτικό θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα