Δίκες-εξπρές για απόλυση 6.000 συμβασιούχων

«Φρένο» -και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες ως την 1η Νοεμβρίου- στις αναβολές δικών για 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του δημοσίου σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση. Οι δίκες αφορούν εργαζόμενους, οι οποίοι ανήκουν τυπικά στην κατηγορία των συμβασιούχων και εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η σύμβασή τους. Ειδικότερα, είναι εργαζόμενοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια, όταν έληξε η σύμβασή τους, με το αιτιολογικό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες διεκδικώντας

με τον τρόπο αυτό την επαναπρόσληψή τους. Προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και επιτυγχάνουν - μέσα από τις διαρκείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους - την παραμονή στη θέση τους λαμβάνοντας κανονικά τις αποδοχές τους.

Η κυβέρνηση, με διάταξη που συμπεριέλαβε πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, άλλαξε τη διαδικασία, δεδομένου ότι υπήρχαν περιπτώσεις υπαλλήλων που προφασιζόμενοι κώλυμα πετύχαιναν διαρκώς αναβολές στις δίκες και παρέμεναν ακόμη και για μια πενταετία στην υπηρεσία τους, διεκδικώντας στη συνέχεια τη μονιμοποίηση τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Έθνος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έχει ενημερώσει ήδη τον πρωθυπουργό ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου (τέσσερις μήνες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου) θα έχουν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν 6.000 περιπτώσεις και ο στόχος είναι να έχουν καθαρογραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών είναι πως από τους 6.000 υπαλλήλους, για τους οποίους αυτή την ώρα υπάρχει εκκρεμοδικία, οι 5.000 θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα