Διαρκές καθεστώς λιτότητας μέχρι το 2020-Νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές διεξάγονται σε δυο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το δεύτερο σχετίζεται με την συμφωνία των επιπρόσθετων μέτρων που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε να υπάρξει πιθανότητα μια κάποιας διευθέτησης του δημοσίου χρέους.

Κοινό μέτωπο των δανειστών

Αργά αλλά σταθερά συγκροτείται μέσα από αντιφάσεις

και διενέξεις μια κοινή γραμμή πλεύσης των δανειστών που αφορά στο διάστημα 2019-20120 και η οποία δομείται στην βάση της υποχρέωσης της κυβέρνησης να περιγράψει με σαφή και δεσμευτικό τρόπο τα επιπρόσθετα μέτρα που προτίθεται να λάβει, με σημαντικότερο αυτό της αποδοχής εκ μέρους της Αθήνας πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Εξάλλου τόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν καταστήσει σαφές πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εγγυήσεις για την εφαρμογή νέων μέτρων στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που αναδύονται ως προαπαιτούμενο για την έναρξη οποιαδήποτε συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο πρέπει να είναι σαφές πως οι δανειστές επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% , κάτι που σημαίνει ότι το καθεστώς λιτότητας θα συνεχιστεί αμείωτο μέχρι το 2020 τουλάχιστον.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, που μιλώντας στο ΣΚΑΪ σημείωσε πως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δυνατόν να συζητηθεί μετά το 2019, ενώ τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει νέα μέτρα, νέο μνημόνιο, που πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα θα εφαρμόσει παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο «οδικό χάρτη».

Εξέλιξη που όπως είναι φυσικό θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση για αυτό άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε πως «Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει απολύτως εφικτός. Είναι το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία».

Η τελευταία γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πως συντείνει στην αποδοχή του υψηλού στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς όμως σαφούς περιγραφής των μέτρων που θα απαιτηθούν για την επιτυχή ευόδωση αυτών, καθώς όπως εκτιμάται, η ρύθμιση του χρέους σε συνέργεια με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία θα καταστήσουν μη αναγκαία την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Το άρθρο Διαρκές καθεστώς λιτότητας μέχρι το 2020-Νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα