Bild: «Δυνατό όχι» της Μέρκελ σε νέες συνομιλίες για την Τουρκία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά την απίστευτα προκλητική στάση της Άγκυρας που δεν έδειξε λεπτό τη διάθεση να κάνει ένα βήμα πίσω και να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βερολίνο περνά στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με την γερμανική Bild, Γερμανίδα καγκελάριος Άνκγελα Μέρκελ ανακοίνωσε στους βουλευτές του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματός της ότι δεν επιθυμεί νέο κύκλο συζητήσεων για την ένταξη

της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Αυτή η ανακοίνωση, σηματοδοτεί και την οριστική ρήξη μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και απ’ ότι όλα δείχνουν οι συνομιλίες έχουν τελειώσει για τα καλά.

Όπως αναφέρει ο Γερμανικός Τύπος, η καγκελάριος ζήτησε από τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, να ενημερώσουν τους πολίτες της Γερμανίας σχετικά με τις δηλώσεις της, καθώς οι ίδιοι ζητούν να μάθουν την ξεκάθαρη θέση της Μέρκελ για το θέμα της Άγκυρας.

Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του ή να δείχνει απροθυμία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Χθες, δήλωσε πως η Άγκυρα, «δεν έχει σφραγίσει το βιβλίο» ακόμα στο θέμα ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 479 ψήφους υπέρ και 37 κατά , να υιοθετήσει μια μη-δεσμευτική πρόταση για την αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία. Η απόφαση της πλειοψηφίας, οφείλεται στον παραλογισμό της Άγκυρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά και στην στάση της απέναντι σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Μάλιστα ο Ερντογάν, πρόσθεσε, πως υπάρχουν άλλα σχέδια, με άλλα μέλη.

Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και πολλές χώρες της Ένωσης, καταδικάζουν την αυταρχική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, που περιλαμβάνει διωγμούς εναντίον δημόσιων λειτουργών και δημοσιογράφων που θεωρείται πως συνδέονται με την προσπάθεια πραξικοπήματος. Την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία καγκελάριος ήταν σαφής, όταν ζήτησε από την Άγκυρα να δείξει σεβασμό από κοινού με την Ε.Ε. στις δεσμεύσεις της.

Μετά την 15η Ιουλίου, η αγριεμένη Τουρκία, έχει αφήσει να αιωρείται μια απειλή πως η συμφωνία για το προσφυγικό και τη φιλοξενία τους εντός συνόρων, με αντάλλαγμα την ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε άλλες χώρες, μπορεί να ακυρωθεί. Η Άγκυρα, που τελευταία έχει «ξεφύγει» και τιμωρεί όποιον θέλει με την δικαιολογία του πραξικοπήματος, δείχνει πως το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι να επιβάλλει ένα καθεστώς που δεν θα τολμά κανείς να σηκώσει κεφάλι.

Το άρθρο Bild: «Δυνατό όχι» της Μέρκελ σε νέες συνομιλίες για την Τουρκία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα