Διαλογή βιοαποβλήτων

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα «τρέχει» εδώ και λίγο καιρό στον δήμο Αθηναίων και στον δήμο Κηφισιάς. Πρόκειται για το ATHENS BIOWASTE που αποσκοπεί στην πρώτη πιλοτική διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή σε επιλεγμένες περιοχές και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, με την ανάπτυξη κατάλληλων λογισμικών εργαλείων θα προσδιορισθούν τα οφέλη των βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων αναφορικά με τις εκπομπές αερίων

των θερμοκηπίων (συνεισφορά στη κλιματική αλλαγή), ενώ θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κόμποστ, δεδομένης της σύνθεσης και των μεθόδων συλλογής των βιοαποβλήτων.

Μέσω των προαναφερθέντων στόχων και μέσω της διαμόρφωσης κατάλληλου οδηγού θα προωθηθεί και θα ενισχυθεί η δημιουργία αγοράς για το κόμποστ και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, των αρμόδιων αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων αναφορικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι:

· Η δημιουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην Ελλάδα· H αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών διαχείρισης βιοαποβλήτων βάση όλου του κύκλου ζωής· H αξιολόγηση της τελικής ποιότητας κομπόστ σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά υλικών εισροής και άλλων λειτουργικών παραμέτρων· Η διαμόρφωση της βάση για τη διαμόρφωση αγοράς κόμποστ στην Ελλάδα· H αξιολόγηση εναλλακτικών συστημάτων διαλογής· H διαμόρφωση του πρώτου συστήματος διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή στην Ελλάδα· H παροχή καθοδήγησης στις τοπικές αρχές διαχείρισης απορριμμάτων όσον αφορά στη διαχείριση των βιοαποβλήτων· Η αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίηση και γνώσης των πολιτών, των αρμόδιων αρχών και άλλων ενδιαφερόμενα φορέων σχετικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων· Η σύνταξη προτάσεων τροποποίησης των υφιστάμενων τεχνικών προδιαγραφών που περιλαμβάνονται στην ελληνική νομοθεσία

Τι είναι τα βιοαπόβλητα

Ως «βιολογικά απόβλητα» ή «βιοαπορρίμματα» ή «βιοαπόβλητα» ορίζονται τα απόβλητα από κήπους και πάρκα, τα απορρίµµατα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις οµαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις µεταποίησης τροφίµων. Η παραγωγή και η ποσοστιαία σύνθεση των βιοαποβλήτων ως προς τα αστικά στερεά απόβλητα διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών και εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως οι συνθήκες ζωής του πληθυσμού, το βιοτικό επίπεδο, οι καταναλωτικές συνήθειες καθώς και το επίπεδο της τεχνολογικής προόδου της εκάστοτε χώρας. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν κατά μέσο όρο το 32% κ.β. της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων στην ΕΕ, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας η αντίστοιχη ποσοστιαία σύνθεση ανέρχεται περίπου στο 40% κ.β.

Πλεονέκτημα η διαλογή στην πηγή

Η διαδικασία/τεχνική της ανακύκλωσης µε την οποία επιτυγχάνεται ανάκτηση χρήσιµων υλικών πριν αυτά αναµειχθούν µε την υπόλοιπη µάζα των απορριμμάτων, διαφοροποιεί το τρόπο διαλογής των απορριμμάτων. Η διαλογή στην πηγή µπορεί να θεωρηθεί ως ολοκληρωµένη, εναλλακτική λύση έναντι των τεχνικών διάθεσης και κεντρικής ανάκτησης των αστικών στερεών απορριμμάτων. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι με την εφαρµογή της διαλογής στην πηγή δε λύνεται οριστικά το πρόβληµα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά απαιτείται κατάλληλος σχεδιασµός για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, ο οποίος θα περιλαμβάνει την εφαρμογή και ενσωμάτωση άλλων µεθόδων και τεχνικών διαχείρισης παράλληλα µε τη διαλογή στην πηγή.

Οι βασικές παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα ενός προγράμματος διαλογής υλικών στην πηγή είναι:

Το είδος και η διαθεσιμότητα των προς ανάκτηση υλικώνΗ δυνητικά ανακτήσιμη ποσότητα υλικών προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίησηΟ σωστός σχεδιασμός του συστήματος συλλογής, μεταφοράς και αξιοποίησης των δυνητικά ανακτήσιμων υλικών και η πλήρης ενσωμάτωσή του στο συνολικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτωνΗ δυνατότητα απρόσκοπτης προώθησης των ανακτηθέντων υλικών στις αντίστοιχες αγορέςΗ ποιότητα των ανακτηθέντων υλικώνΗ πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών οργανωτικών δυσκολιών και λειτουργικών προβλημάτωνΗ ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης) έτσι, ώστε να επιτευχθεί αυξημένη συμμετοχή του στα προγράμματα ανακύκλωσης υλικών.

Η συμμετοχή των πολιτών το «κλειδί» της επιτυχίας

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε προγράμματος διαλογής στην πηγή (ανεξάρτητα από την πρακτική που εφαρμόζεται για την ανάκτηση υλικών) είναι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή είναι:

Το είδος της περιοχής (αστική, ημιαστική, αγροτική),Το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμούΗ σωστή, συνεχής και πλήρης ενημέρωση του κοινούΤο είδος της κατοικίας (μονοκατοικία, πολυκατοικία) και γενικότερα τα οικιστικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της περιοχήςΗ ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται από τους κατοίκους για τη συλλογή των υλικώνΤο είδος των προγραμμάτων (υποχρεωτικά, εθελοντικά κ.λπ.)Ο τρόπος συλλογής των υλικών (καθορισμένη συλλογή)

Καλύτερα αποτελέσματα, χαμηλότερο κόστος

Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάκτηση και ανακύκλωση υλικών πρέπει να αρχίζει πριν την έναρξη του προγράμματος και να συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκειά του, πράγμα και το οποίο έγινε. Επιπλέον, απαιτείται συνεχής επαφή και συνεργασία των υπευθύνων του προγράμματος με τους κατοίκους έτσι, ώστε να προλαμβάνονται πιθανά λειτουργικά και άλλα προβλήματα ή στην περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά. Η επιλογή της πιο κατάλληλης πρακτικής για διαλογή υλικών στην πηγή πρέπει να γίνεται με στόχο την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Για το λόγο αυτό, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των αντίστοιχων προγραμμάτων πρέπει να προσαρμόζεται στην κάθε περιοχή και η τελική επιλογή να βασίζεται στα τοπικά χαρακτηριστικά, τα οικονομικά δεδομένα και τις απαιτήσεις που η κάθε μέθοδος παρουσιάζει.

Οι ειδικοί κάδοι

Με την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος διανεμήθηκαν στους κατοίκους και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών, μικροί κάδοι για τη διαλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Οι κάδοι αυτοί, για τα μεν νοικοκυριά είναι μεγέθους 7ή 10 lt, για τις δε καφετέριες και εστιατόρια, είναι 30 ή 50 lt. Οι κάδοι αυτοί τοποθετούνται επάνω στον πάγκο της κουζίνας ή δίπλα στο καλάθι των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα δόθηκαν βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Οι σακούλες τοποθετούνται μέσα στους κάδους κουζίνας και θα γεμίζονται με υπολείμματα τροφών. Όταν γεμίζουν, τοποθετούνται σε ειδικούς, καφέ κάδους που έχουν εγκατασταθεί στο δρόμο, δίπλα στους υφιστάμενους κάδους αποβλήτων. Το υλικό συλλέγεται από τους κάδους με ειδικό δρομολόγιο του δήμου και οδηγείται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια, για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ).

Διαβάστε περισσότερα στην greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα