Διακρατικό μέτωπο κατά του νέου τραπεζικού εχθρού, Shylock…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δεν έφταναν τους χρηματοπιστωτικούς και πολιτικούς κινδύνους που εγκυμονούσαν τόσα χρόνια για το διεθνές τραπεζικό σύστημα που το προηγούμενο διάστημα σείστηκε συνθέμελα, τώρα απέκτησαν κι άλλον έναν μεγάλο και ασυνήθη εχθρό που ονομάζεται Shylock!

O Shylock είναι ένα πρόγραμμα που ”επιτίθεται” σε διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα μπορεί να προξενήσει τεράστιες ζημιές!

Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει να κυοφορείται μια διακρατική απάντηση σ’ αυτόν τον κίνδυνο από κρατικές διωκτικές αρχές που θα συνεργάζονται μάλιστα με ιδιωτικά κέντρα και

πρόσωπα προκειμένου να καταπολεμήσουν το επαπειλούμενο αυτό ”χτύπημα”!

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των ψηφιακών επιθέσεων άρχισαν στις 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ενέργειες περιλάμβαναν την παύση λειτουργίας των εξυπηρετητών που αποτελούν το “Command & Control” σύστημα του ιού Trojan, καθώς και την ανάληψη του ελέγχου των τομέων (domains) που χρησιμοποιεί το Shylock για την επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών που έχει προσβάλλει.

Η επιχείρηση συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

Συνεργάζονται φορείς από διωκτικές αρχές και από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτός από την Kaspersky Lab, στην επιχείρηση συμμετέχουν η Europol, το FBI, η BAE Systems Applied Intelligence, η Dell SecureWorks και η Κεντρική Υπηρεσία Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, με κοινό σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Europol (EC3), με έδρα τη Χάγη, ανέλαβε τη διενέργεια ερευνητικών δράσεων. Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο (NCA), τις ΗΠΑ (FBI), την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία ένωσαν τις δυνάμεις τους και συντόνισαν την επιχείρηση σε τοπικό επίπεδο, σε συνεννόηση με αντίστοιχους φορείς στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία.

Ο συντονισμός μέσω της Europol συνέβαλε καταλυτικά στην παύση λειτουργίας των servers που αποτελούν τον πυρήνα των botnets, του κακόβουλου λογισμικού και της υποδομής του Shylock. Η ομάδα CERT-ΕU (ΕU Computer Emergency Response Team) συμμετείχε στην επιχείρηση και ενημέρωσε τους συνεργάτες της σχετικά με τα κακόβουλα domains.

Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης δράσης αποκαλύφθηκαν πολλές πτυχές της υποδομής που ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Αυτές οι αποκαλύψεις επέτρεψαν την άμεση ανάληψη δράσεων, οι οποίες συντονίζονταν από το επιχειρησιακό κέντρο στη Χάγη

Το άρθρο Διακρατικό μέτωπο κατά του νέου τραπεζικού εχθρού, Shylock… εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα