Διαχείριση της υπέρτασης χωρίς φάρμακα

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες, πρόκειται να υλοποιηθεί στο Δημοτικό Πολυϊατρείο Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζει την έναρξη του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος στην πόλη, το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της

υπέρτασης, που όχι άδικα χαρακτηρίζεται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς χωρίς να προκαλεί προειδοποιητικά συμπτώματα, διαφεύγει της έγκαιρης διάγνωσης με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης «τα επιστημονικά δεδομένα ενοχοποιούν το στρες και το σύγχρονο τρόπο ζωής στην πρόκληση της υπέρτασης, η οποία αποτελεί την 1η αιτία πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για την αποτελεσματική θεραπεία της χρειάζεται επομένως να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω παράγοντες και στο πλαίσιο της τροποποίησης της συμπεριφοράς, η διαχείριση του στρες φαίνεται ότι συμβάλει θετικά στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης».

Το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 και απευθύνεται σε όλους τους δημότες ηλικίας 18 – 55 ετών, προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν διάγνωση της υπέρτασης με τον πιο ενδελεχή τρόπο.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μέτρηση του στρες και του τρόπου ζωής, αλλά και των καθημερινών συνηθειών, σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις της υγείας και εκτίμηση του συνολικού καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Μετά τις μετρήσεις θα εφαρμοστεί παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και αλλαγής του τρόπου ζωής. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις και βιωματικά σεμινάρια, γνωσιακής αναδόμησης, προώθησης της άσκησης και της υγιεινής διατροφής μέσω της διαχείρισης του στρες.

Στόχος του προγράμματος είναι:

-Η εκπαίδευση των ατόμων στην αυτορρύθμιση της υπέρτασης με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες.

-Η πρόληψη των επιπλοκών της αρτηριακής πίεσης

-Η πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης σε φαινομενικά υγιή άτομα και η προφύλαξη τους από την εμφάνιση της πάθησης

-Η ελάττωση του κόστους θεραπείας και περίθαλψης

-Η μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων

διαχείριση του στρες, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προαγωγή της υγείας στην κοινότητα

-Η ενδυνάμωση και η απόκτηση ελέγχου στην υγεία με εκμάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων

-Η ολιστική προσέγγιση και βελτίωση της συνολικής υγείας σε όλους τους τομείς.

Το πρόγραμμα υλοποιούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξειδικευμένους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής σε συνεργασία με το Καρδιαγγειακό Εργαστήριο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου (Λαϊκό Νοσοκομείο) κατόπιν ραντεβού στο Δημοτικό Πολυϊατρείο Αμαρουσίου (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9), κάθε Δευτέρα 09:00 π.μ.–11:00π.μ. και κάθε Παρασκευή 03:00 μ.μ.–05:00 μ.μ.

Τηλέφωνο για κλείσιμο ραντεβού: 697- 81.01.567, καθημερινά 09:00 – 17:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα