Δένδιας – Τσαβούσογλου Μπρατισλάβα: Ολιγόλεπτη συνάντηση

Δένδιας – Τσαβούσογλου Μπρατισλάβα: Πρόκειται για μία συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο περιθώριο του φόρουμ GLOBSEC στην Μπρατισλάβα. Πρόκειται για μία συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται πριν από την επανέναρξη

των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έπειτα από μία περίοδο έντασης», σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα.

Η συνάντηση είχε βαρύνουσα σημασία, ιδίως μετά την προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η προκλητική κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη καταδικαστεί από Αθήνα και Λευκωσία, με την κυπριακή κυβέρνηση να διαμηνύει ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συζητηθεί καν το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας @MevlutCavusoglu στο περιθώριο του Φόρουμ #GLOBSEC2020 στη Μπρατισλάβα. pic.twitter.com/GhLcPrX0zT

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 8, 2020

Doğu Akdeniz geriliminde kritik görüşme… Bakan Çavuşoğlu Yunan mevkidaşı ile bir araya geldi pic.twitter.com/k11WLnjTPf

— 24 TV (@yirmidorttv) October 8, 2020

pic.twitter.com/xYT40PTCnf

nikos meletis (@nikos_meletis) October 8, 2020

Πέτσας: Η Τουρκία πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω

Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ, Πέτσας χαρακτήρισε προκλητική την ενέργεια της Τουρκίας στην Αμμόχωστο σημειώνοντας ότι παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία «να κάνει ένα βήμα πίσω». «Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως, από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο.

«Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. H Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Δείτε ακόμηΕρντογάν: Δεν θα κάνουμε πίσω στο Αιγαίο, δεν θα περιοριστούμε στις ακτές μαςΝαγκόρνο Καραμπάχ: Περίπου 30 πύραυλοι έπληξαν τη Στεπανακέρτ τη νύχταNέα τουρκική “εισβολή” στα Βαρώσια – Αντίστροφη μέτρηση για για τη φιέστα της ντροπής
Keywords
Τυχαία Θέματα