Δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τα ΕΑΣ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση μεταξύ της τρόικας και των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Αμύνης Φώφης Γεννηματά, σχετικά με το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη, η ελληνική πλευρά πρότεινε την ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ύψους 250 εκ. ευρώ από Μαρόκο και ΗΠΑ, πριν την σταδιακή σμίκρυνση

και αναδιοργάνωση της επιχείρησης.

Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με τα ΕΑΣ, δηλαδή να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

«Αγκάθι» για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους.

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει την τρόικα ότι το σχέδιο εκκαθάρισης εν λειτουργία των δυο αμυντικών βιομηχανιών είναι βιώσιμο και οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν εν ζωή.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα της τρόικας είναι να συναντηθεί ξανά με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή, για να συζητήσουν τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ μια τελική συνάντηση, πριν από την - προσωρινή - αποχώρησή τους, έχει ακόμη προγραμματισθεί για την Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα