Δεν θα περάσει από το... κουρείο η Ελλάδα…

Αντίθετος για μια ακόμη φορά εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης από τον ESM o επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως σημείωσε στη συνέντευξή του στο Spiegel, οι όροι της παροχής βοήθειας δεν επιτρέπουν «κούρεμα», παρόλα αυτά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων των δανείων του πρώτου μνημονίου.

«Ίσως

υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», σχολίασε σημειώνοντας πως την απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά. Ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης σχολίασε ορθά-κοφτά: «Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα».

«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδα. Οι περίοδοι αποπληρωμής των δανείων βρίσκονται στα 30 χρόνια, τα επιτόκια ελαφρώς πάνω από το 1,5% και για τα επόμενα δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια έχουν μεταφερθεί -όλα αυτά αναλογούν οικονομικά σε κούρεμα», συμπλήρωσε στο γερμανικό περιοδικό. Ως εκ τούτου, «το περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις είναι εξαιρετικά μικρό» και τα επιτόκια των δανείων από τον ESM δεν μπορούν να μειωθούν.

«Ούτε το ΔΝΤ αλλάζει σημαντικά τους όρους του» είπε, λέγοντας πως «ίσως θα υπήρχε ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου». Την απόφαση ωστόσο για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να την πάρει ο πιστωτής, εν προκειμένω η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα