ΔΑΚΕ: Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ και εκλογή προέδρου από τη βάση

Λάβρος κατά της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης (ΔΑΚΕ) και γ.γ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος ζήτησε άμεσα την διεξαγωγή Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων και την εκλογή προέδρου από τη βάση.

«Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η μεγάλη κεντροδεξιά δημοκρατική Παράταξη

υπέστη μια βαριά ήττα ασύμβατη με την ιστορία της, την υπόστασή της και το πολιτικό της μέγεθος, δυσανάλογη με την προσφορά της στον Τόπο και την ελληνική κοινωνία από τη Μεταπολίτευση και μετά», ανέφερε αρχικά ο κ. Κιουτσούκης, για να προσθέσει: «Αυτές, λοιπόν, τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες επιβάλλεται πρώτα απ” όλα νηφάλια ανάγνωση και θαρραλέα αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, του περιεχομένου και της ανθρωπογεωγραφίας του. Κανείς από αυτούς που αγαπούν αυτήν την Παράταξη δεν δικαιούται να επιχαίρει ή να στρουθοκαμηλίζει σε εκλογικές αποτυχίες «βαπτίζοντας το κρέας ψάρι» προκειμένου να διατηρήσει «οφίτσια» και «καρέκλες»».

«Η βαριά αυτή ήττα μεταφράζεται σαφώς ως μια δομική και όχι συγκυριακή αμφισβήτηση του ελληνικού λαού προς την πολιτική που άσκησε η ηγεσία της Παράταξης και η στενή ηγετική ομάδα. Αυτό το κλειστό κονκλάβιο, δηλαδή, θεσμικών και εξωθεσμικών συμβούλων, «γυρολόγων-αλεξιπτωτιστών», που με όρους «αυλικών» λάμβαναν ετσιθελικά όλες τις αποφάσεις μαζί με τους εκπροσώπους του προνομιακού τέως «κυβερνητικού εταίρου» και μοναδικούς εντολείς μια χούφτα υπαλλήλους της Τρόικας αψηφώντας θέσεις τακτικών συνεδρίων, προεκλογικές δεσμεύσεις του 2012, κομματικά όργανα, κοινοβουλευτική ομάδα, την πλειοψηφία του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά πάνω από όλα τη βούληση και τις υπαρξιακές ανάγκες του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού», τόνισε ο κ. Κιουτσούκης.

«Η επανεκκίνηση, λοιπόν, αυτής της διαδρομής είναι πλέον εθνικά, ιδεολογικά και παραταξιακά επιτακτική με στόχο την ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς και την επανένωσή της στο βασικό της κορμό, την Καλύτερη Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε, τη δικαιότερη κοινωνία που διεκδικούμε αλλά και την εξουδετέρωση των άκρων που δείχνουν να παγιώνονται στο πολιτικό σκηνικό. Απαιτείται, μια ενδοσκόπηση που δεν πρέπει να οδηγήσει σε εσωστρέφεια, περιχαράκωση και περιδίνηση, αλλά σε εξωστρέφεια, ταχεία και υγιή ανασύνταξη δυνάμεων ώστε να επιστρέψουμε στον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, στα πολιτικά μας θεμέλια, στην κοινωνική μας παρακαταθήκη. Μια ενδοσκόπηση που προϋποθέτει τη γενναία αυτοκριτική, την ανάληψη ευθυνών και την άμεση δρομολόγηση διαδικασιών και εξελίξεων για να ξαναβρούμε το βηματισμό μας στις ριζοσπαστικές-κοινωνικά φιλελεύθερες αξίες μας μέσα από ένα Έκτακτο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων», τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ.

«Η Παράταξη έχασε επαφή και έκοψε τους δεσμούς της με την παραδοσιακή κοινωνική της βάση με συνέπεια τη διάρρηξη της συμμαχίας της με τους βασικούς της κοινωνικούς πυλώνες, τους εκφραστές της αστικής δημοκρατίας. Διαγραφές και νέες μεταγραφές επηρέασαν σημαντικά την ιδεολογική της φυσιογνωμία. Αλλοιώθηκε η σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους του μόχθου, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», συνέχισε, ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Κιουτσούκης.

«Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. είχε έγκαιρα κρούσει των «κώδωνα του κινδύνου» της άλωσης του μεσαίου χώρου που ξεκινά με την επιλογή στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι την άμεση προκήρυξη εκλογών, συνεχίζεται με την υπαναχώρηση από τις μέχρι το 2011 κεντρικές της θέσεις (όχι φυσικά τις ανεκπλήρωτες φαντασιώσεις των Ζαππείων) και κλιμακώνεται με τις ακολουθούμενες πολιτικές από το 2012 και μετά με την υιοθέτηση ενός εκρηκτικού μείγματος άκρατου νεοφιλελευθερισμού και σοβιετικού τύπου ισοπεδωτισμού. Η «προίκα» της κοινωνικής ευαισθησίας και της εργασιακής δικαιοσύνης που συνοδεύει την Παράταξη μας όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να χαρίζεται σε κανέναν προκειμένου να εξευμενιστούν τα «πνεύματα» του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το ηχηρό μήνυμα των Ευρωεκλογών αγνοήθηκε και η Συγκυβέρνηση έβαινε επί τα χείρω. Είναι ξεκάθαρο από όλα τα παραπάνω ότι τον «λόγο» τώρα έχουν οι διαδικασίες τις οποίες η παρούσα ηγεσία έχει υποχρέωση να διευκολύνει όχι μόνο ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων αρχηγών αλλά ως αναγκαία συνθήκη για την ταχεία επανασυσπείρωση, ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του κεντροδεξιού χώρου. Άλλωστε όπως στη Δημοκρατία έτσι και στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

Η βάση πρέπει να αποφασίσει για τον Πρόεδρο που θα αναλάβει αυτό το κρίσιμο έργο χωρίς βέβαια ο σημερινός να στερείται του δικαιώματος υποβολής εκ νέου υποψηφιότητας εφόσον επιθυμεί να κριθεί από εκείνους που κάποτε τον εξέλεξαν, και αφού πρώτα εξηγήσει τί έπραξε ώστε να συνεχίσει», καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα