Χωρίς κανέναν εργαζόμενο 450.000 οικογένειες

Δραματική είναι η κατάσταση για 450.000 οικογένειες που ζουν ανάμεσα μας και που δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Ειδκότερα, στις οικογένειες αυτές ζουν 1,3 εκατ. άνθρωποι. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας από τους 800.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ επιδοτούνται 280.000.

«Ό,τι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν –κυρίως από το ΕΣΠΑ- θα πρέπει να διατεθούν με βάση την ανάγκη στις οικογένειες των ανέργων κι όχι την ηλικία. Η πρόταση του ΟΑΕΔ,

αλλά και των κοινωνικών εταίρων, είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν στις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ.

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για επιχορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν διακοπή επαγγέλματος.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι χαμηλότερος των 5.000, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί απο το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει άμεσα μέσα στον Μάρτιο μετά την υπογραφή της απόφασης.

Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες). Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ” εφαρμογήν του άρθρου 44 του ν. 3986/2011– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κλιμακώνεται ως εξής:

– Ασφάλιση από 3 ως 4 έτη, επίδομα για 3 μήνες.

– Ασφάλιση 5 ως 6 έτη, επίδομα για 4 μήνες.

– Ασφάλιση 7 ως 8 έτη, επίδομα για 5 μήνες.

– Ασφάλιση 9 ως 10 έτη, επίδομα για 6 μήνες.

– Ασφάλιση 11 ως 12 έτη, επίδομα για 7 μήνες.

– Ασφάλιση 13 ως 14 έτη, επίδομα για 8 μήνες.

– Ασφάλιση 15 έτη και άνω, επίδομα για 9 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα