Χορευτική διαμαρτυρία κατά της βίας των γυναικών

Μια εκδήλωση για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, με το σύνθημα «Strike, Dance and Rise», όμοια με αυτές που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα σε όλον τον κόσμο, πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης πολλές γυναίκες, αλλά και άλλοι κάτοικοι στο Μόλυβο Λέσβου. Η πρωτοβουλία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εκστρατείας «One Billion Rising» του παγκόσμιου κινήματος V-Day και περιελάμβανε τρεις ολόκληρες ώρες ασταμάτητου χορού, σε ένδειξη συμπαράστασης των γυναικών του κόσμου.

Η εκστρατεία «One Billion Rising» εγκαινιάστηκε στην Ντάκα

της Αφρικής, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από επιφανείς φεμινίστριες και ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς οργανισμούς. Η λέξη «billion» (δισεκατομμύριο), αναφέρεται στις ένα δισεκατομμύριο γυναίκες που έχουν επιζήσει από κακοποίηση και 160 χώρες πραγματοποιούν δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας.

Η V-Day είναι μια παγκόσμια κίνηση ακτιβισμού και κάθε βήμα της καμπάνιας είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να τερματίσει σταδιακά τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών. Πραγματοποιήθηκε προχτές Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία οι καταπιεσμένες γυναίκες όλου του κόσμου δεν πήγαν στη δουλειά, αλλά έκατσαν στο σπίτι τους, συμμετέχοντας και σε προγράμματα για τον τερματισμό της βίας.

Τι έγινε στο Μόλυβο

Το V-Day γιορτάστηκε και στο Μόλυβο, μέσω πρωτοβουλίας της κατοίκου του οικισμού Μελίντας Μακρόστι, που δύο βδομάδες πριν παρακίνησε περίπου 20 γυναίκες του οικισμού να μάθουν τον «ειδικό» χορό του κινήματος, τα βήματα του οποίου διδάχτηκαν μέσω ειδικού βίντεο που βρίσκεται ανηρτημένο στο διαδίκτυο.

Λίγες ημέρες πριν τη γιορτή, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα, χόρεψαν το χορό μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο του Μολύβου φορώντας μαύρα και κόκκινα ρούχα κι έστειλαν το βίντεο που γυρίστηκε, στο κίνημα V-Day.

To βράδυ της Πέμπτης, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, οι ίδιες αλλά και πολλοί άλλοι μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Μήθυμνας, χόρεψαν ασταμάτητα και με απευθείας σύνδεση με τους διοργανωτές της εκστρατείας στο ρυθμό του ίδιου χορού, αλλά και πολλών άλλων κομματιών που είχαν επιλέξει, στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης στις καταπιεσμένες γυναίκες του κόσμου, αλλά και τονίζοντας την αντίθεσή τους στη βία κατά των γυναικών.

Πηγή: εφημερίδα «Εμπρός»

Keywords
Τυχαία Θέματα