Χιλιάδες τίμησαν τη μνήμη του Πολυτεχνείου

Μαζική και ειρηνική ήταν η πορεία του και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, προς την αμερικανική πρεσβεία για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου. Κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο, φοιτητές ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 15:00 και μία ώρα αργότερα, η κορυφή της πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία και οι συμμετέχοντες έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Μετά τις 6 το απόγευμα, στην πρεσβεία άρχισε να καταφθάνει ο κύριος όγκος της πορείας, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά της λιτότητας, αλλά και αντιφασιστικά, με αναφορές στον Παύλο Φύσσα.

Ξεχωριστή κινητοποίηση έγινε

από τα μέλη του ΠΑΜΕ, με παρόντα τον Γενικό Γραμματέα. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τόνισε σε δηλωσή του:

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την πορεία της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για το λαό, τη νεολαία, με ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με λαϊκή συμμαχία, για το σοσιαλισμό».

Η Αστυνομία προχώρησε προληπτικά σε 149 προσαγωγές ατόμων εκ των οποίων δυο κρατούνται καθώς ο ένας εξ αυτών είχε πάνω του σφεντόνα. Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα.

Μαζική και ειρηνική η πορεία του Πολυτεχνείου

Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν λίγο μετά τις 13:00, προκειμένου να γίνει η κεντρική εκδήλωση και το προσκλητήριο νεκρών.

Στο Σύνταγμα, δυο νεαροί αποφάσισαν να βγάλουν όλα τα ρούχα τους και να διαμαρτυρηθούν γυμνοί μπροστά στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου στην κάτω πλευρά της Βασιλέως Γεωργίου.

Για την αποτροπή επεισοδίων, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα σε όλο το κέντρο της Αθήνας και επί ποδός βρέθηκαν περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί.

Οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή έκτακτες ρυθμίσεις που αφορούσαν σε απαγόρευση στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων. Κλειστοί έμειναν από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής αρκετοί σταθμοί του μετρό, από Αμπελόκηπους μέχρι Σύνταγμα, ενώ με τροποποιήσεις θα εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά και στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ περιφρούρηση υπήρχε γύρω από όλα τα κτίρια των πανεπιστημίων.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα (στη διασταύρωση των οδών Όθωνος, Αμαλίας και Γεροκωστοπούλου, όταν ομάδα ατόμων πέταξε προς τους άντρες των ΜΑΤ βόμβες μολότοφ και πέτρες ενώ επιτέθηκαν με πέτρες και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα