Χάρτης ECDC Ελλάδα: «Πράσινη» για τρίτη εβδομάδα στο δείκτη θετικότητας

Πράσινη είναι για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στους αναθεωρημένους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας και στο βαθύ πράσινο στον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. Ειδικότερα, στο χάρτη, η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4% για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με το ECDC, πράσινο έχουν οι χώρες εάν το ποσοστό

ειδοποίησης 14 ημερών είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας δοκιμής κάτω από 4%.

Δείτε ακόμη: «Σπάει» το lockdown – Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην καλύτερη βαθμίδα όσον αφορά τα τεστ αναλογικά με τον πληθυσμό στην Ευρώπη, καθώς διενεργεί πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά τον σύνθετο δείκτη, η χώρα είναι στο «πορτοκαλί», με τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, να είναι στο «κίτρινο». Ο σύνθετος δείκτης περιλαμβάνει τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών, τον ρυθμό των τεστ και τη θετικότητα. Ο χάρτης δημοσιεύεται από το ECDC κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy).

Πάμε για αλλαγή στην βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι δήλωσε ο Γεραπετρίτης

Για το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις το προσεχές διάστημα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως εξήγησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Γεραπετρίτης για το θέμα των μηνυμάτων τις επόμενες μέρες, «με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το sms».

Όμως, σύμφωνα με ό,τι σημείωσε, «ακόμα βρισκόμαστε στην αξιολόγηση των δεδομένων από το άνοιγμα του εμπορίου, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων». «Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τις 15 του μήνα θα μορφοποιηθεί το σύστημα των sms», αποσαφήνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει διάκριση βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, είπε πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες αν και εκτίμησε πως «δεν θα υπάρχει διάκριση βάση τον εμβολιασμό».

Βήμα – βήμα για την απελευθέρωση του ωραρίου

Και όσο αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, τόνισε ότι, «πηγαίνουμε βήμα – βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά». Ειδικότερα, ανέφερε πως «σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση». Εξάλλου, το θέμα μαζί με τα sms θα αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες.

«Η κατάσταση πηγαίνει καλά, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα. Αυτή τη λειτουργία έχουν τα μηνύματα και το ωράριο, να υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε», εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας.

Επίσης, μίλησε, πέρα από τις μετακινήσει, για το ότι δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», κάνοντας παράλληλα λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής».

«Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα», διαβεβαίωσε και προανήγγειλε εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα και αύριο. Ξεκαθάρισε, πάντως ότι, «όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα