Μπερνάνκι: «Η Fed θα δράσει, η ανεργία θα μειωθεί…»

Αισιόδοξα μηνύματα έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία. Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει την κατάλληλη δράση για

την ενίσχυση της ανάκαμψης, αλλά είπε ότι πρέπει να σταθμίσει το κόστος καθώς και τα οφέλη μίας περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης (αναφερόμενος στα αμερικανικά επιτόκια)· ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως το κόστος μίας νομισματικής χαλάρωσης μπορεί να αξίζει τον κόπο.

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παράσχει επιπλέον νομισματική χαλάρωση εάν χρειαστεί, για την προώθηση μιας ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης και τη σταθερή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο μίας σταθεροποίησης των τιμών», δήλωσε ο κ. Μπερνάνκι και συμπλήρωσε για τον τομέα της εργασίας:

«Έχουμε δει σαφή βελτίωση του ποσοστού ανεργίας από τον Ιανουάριο. Αν η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται πιο γρήγορα, το ποσοστό ανεργίας είναι πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από τα σταθερά επίπεδα, ενώ θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή απασχόληση για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η ομιλία Μπερνάνκι επέφερε κλίμα αισιοδοξίας και άνοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Wall Street), με τους αναλυτές να τονίζουν πως είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Fed αναφέρεται με τόσο αποφασιστικό τρόπο για την ανεργία.

Πληροφορίες από: Reuters, Bloomberg

Keywords
Τυχαία Θέματα