Στην πρίζα οι υπουργοί, στον ορίζοντα τα άγρια μέτρα

Σε μεγάλη πίεση έως τουλάχιστον τις 18 Οκτωβρίου θα βρίσκεται η κυβέρνηση και συνολικά η Ελλάδα, υπογράμμισε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του ο κ. Α. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι «έχουμε να πάρουμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις», δίνοντας έτσι για ακόμα μία φορά σαφή αίσθηση περί του περιεχομένου του πακέτου

των μέτρων που θα αποφασισθεί και θα τεθεί προς έγκριση του Κοινοβουλίου, το αμέσως προσεχές διάστημα. Το «πράσινο φως» αναμένεται να λάβουν τα σκληρά μέτρα από τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη Δευτέρα.

«Κανείς δεν θέλει αυτές τις αποφάσεις, αλλά είναι αναγκαίες. Θα είναι οι τελευταίες και θα συνοδεύονται από μέτρα ανάπτυξης» επανέλαβε. «Η κυβέρνηση έχει βαρύ έργο αυτό το διάστημα», συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως «αν δουλέψουμε, το 2013 θα προχωρήσουμε στην ανάσχεση της κρίσης, την καταπολέμηση της ανεργίας, την τόνωση της ανάπτυξης».

Στη μάχη αυτή, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει δύο μεγάλους αντιπάλους: Από τη μια «το λόμπυ της δραχμής που μπορεί τώρα να έχασε μια μάχη, αλλά αποδεικνύεται πραγματικά ισχυρό». Και από την άλλη, «το χρόνο: Είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας, καθώς αυτά που έπρεπε να γίνουν σε χρόνια και σε μήνες, τώρα πρέπει να επιτευχθούν σε εβδομάδες, ή ακόμα και σε ημέρες»! «Πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα», υπογράμμισε αυτή τη φορά απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησής του. «Τώρα πια γνωρίζετε καλά ο καθένας τον τομέα ευθύνης του και πρέπει να τρέξουμε».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς – όπως επανέλαβε – «το κλίμα αλλάζει». Για να προσθέσει πως η Ελλάδα πράττει όσα πρέπει, αλλά είναι αναγκαίο ταυτόχρονα οι εταίροι μας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, να φανούν συνεπείς όσον αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι της ανάγκης να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε εκ νέου πως «έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η χώρα μας», πρόσθεσε, θα παραμείνει στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι πολλές δυνάμεις δεν το θέλουν». Για να συμπληρώσει: «Έχει ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση. Έχουμε κερδίσει αξιοπιστία και θα φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους υπουργούς για το μέχρι τώρα έργο τους και για το γεγονός ότι στηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν στους ΟΤΑ είπε χαρακτηριστικά: «στραγγίξαμε την τελευταία σταγόνα που υπήρχε για να στηρίξουμε το έργο τους».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με ορίζοντα τετραετίας, χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κάλεσε, μαλιστα, τους υπουργούς να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους λέγοντάς τους: «ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκκαλο, πρέπει να βρούμε τρόπους

Keywords
Τυχαία Θέματα