Μπαίνουν στο Κομπανί οι τζιχαντιστές

Μαύρες σημαίες τζιχαντιστών κυματίζουν στο ανατολικό άκρο της πόλης Κομπανί, όπου μαίνονται επί 3 εβδομάδες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων της Συρίας, σύμφωνα με τους οποίους οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Μία μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους ήταν ορατή το μεσημέρι της Δευτέρας στην οροφή τετραώροφου κτιρίου κοντά στο επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, ενώ δεύτερη σημαία έχει υψωθεί σε λόφο που δεσπόζει της πόλης.

Πηγές μέσα

από το Κομπανί αναφέρουν ότι η πόλη δεν έχει πέσει και οι κουρδικές δυνάμεις μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους τζιχαντιστές. Δεν βρίσκονται εντός της πόλης, αλλά στο ανατολικό άκρο της και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Οι κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες για μάχες στους δρόμους του Κομπανί. Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει σημαντικές ενισχύσεις, κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, γύρω από το συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ, απέναντι από το Κομπανί.

Με την κατάληψη της πόλης Κομπάνι, αν τελικά επιβεβαιωθεί, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξασφαλίζουν τον έλεγχο μίας συνεχούς εδαφικής ζώνης που φθάνει μέχρι τα συρο-τουρκικά σύνορα. Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν από τα σύνορα δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κομπανί.

Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε τη Δευτέρα δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε σήμερα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.

Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παθητική στάση στην Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα ότι άφησε ελεύθερο το έδαφος στους τζιχαντιστές.

Αμερικανοί απόστρατοι και εμπειρογνώμονες επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Κομπανί καταδεικνύει τα όρια της αποκλειστικά από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφερόμενοι ειδικότερα στην έλλειψη συντονισμού που οφείλεται στην πληθώρα των συγκεντρώσεων των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή των συγκρούσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα