Αξιολόγηση σε δύο φάσεις από την τρόικα

Σε δύο φάσεις θα διεξαχθεί η 5η , και τελευταία όπως θέλει η κυβέρνηση, της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της τρόικα θα έρθουν στην Αθήνα την Τρίτη και θα μείνουν για δέκα ημέρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση. Σε αυτή τη φάση θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η αποτίμηση και η ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν από το Μνημόνιο καθώς και το

προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (100 δόσεις έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για πάνω από αυτό το ποσό), ενώ ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το 2ο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ο γύρος αυτός των διαπραγματεύσεων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» (ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, κ.λπ.), συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).

Με δεδομένο, επίσης, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, εκτός από την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν, ύψους 7,1 δισ. ευρώ, θα «σημάνει» και την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο όλος προγραμματισμός των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκε κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), Στέλιος Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα