Επιχειρήσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που ελέγχουν οι τζιχαντιστές

Στη δεύτερη φάση της περνά η επιχείρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Συγκεκριμένα αεροπλάνα που απογειώθηκαν είτε από αεροπλανοφόρα στον Περσικό κόλπο, είτε από βάσεις σε γειτονικές του Ιράκ και της Συρίας χώρες, έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και αεροσκάφη από τις συμμαχικές αραβικές χώρες, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Στόχος της συγκεκριμένης

επιχείρησης, είναι η διακοπή της κύριας πηγής χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, οι οποίοι πωλούν το πετρέλαιο λαθραία μέσω μεσαζόντων στην Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία.

Τα διυλιστήρια αυτά παράγουν ποσότητες πετρελαίου που μπορεί να φέρουν στους τζιχαντιστές κέρδη που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, όπως ανέφερε ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Από τις 8 Αυγούστου, το Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ. Από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης οι Αμερικανοί επέκτειναν τις επιδρομές τους και εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με την υποστήριξη πέντε αραβικών χωρών: της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα