Αβεβαιότητα και αστάθεια (άποψη)

του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Και ξαφνικά, το ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλάζει ρότα και επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση σε ποιόν είναι το ερώτημα. Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση όπου ως κυβερνητικός εταίρος υπερασπίζεται τις επιλογές της; Αντιπολίτευση στην τρόικα που μέχρι τώρα πήγαινε με τα νερά της;

Ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος

προ ολίγων ημερών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος απέδωσε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία -όπως είπε- ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Παράλληλα, την χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης.

Είναι προφανές πως το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Πορεία που δεν του επιτρέπει να κρατά την ίδια άμεμπτη στάση που εδώ και καιρό είχε επιδείξει. Η κοινωνία «βράζει» και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα επικοινωνιακά επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανούς μεγέθους κρίση.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσο στις δημοτικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές του ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιείται εντέχνως για να μην καρπωθεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου. Δε προτίθεται να δώσει χρίσματα σε υποψήφιος δημάρχους ενώ είναι πιο πιθανό από ποτέ να δούμε στις ευρωεκλογές την ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο πολιτικό σχήμα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών υπό τον τίτλο «Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες».

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο του. Είναι συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Η Συγγρού γνωρίζει πολύ καλά πως στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια έχει ρίζες εντός του κυβερνητικού σχήματος και το ΠΑΣΟΚ είναι η Αχίλλειος πτέρνα…

Keywords
Τυχαία Θέματα