Άρση lockdown: Εν αναμονή

Άρση lockdown: Σε αναμονή βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες για το πράσινο φως από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων για την άρση των απαγορευτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην χώρα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός, αναμένει τα στοιχεία αλλά και τις εισηγήσεις της επιτροπής στο τέλος της εβδομάδας και τότε, μέσω διαγγέλματος προς τους πολίτες, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των περιορισμών που θα ισχύουν ως το τέλος του μήνα.

Του
Γιάννη Ντσούνου

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που θα εξετάσουν οι επιστήμονες ώστε να δώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την τελική τους εισήγηση. Το πρώτο, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά περιοχή που δείχνει άλλωστε και τον ρυθμό μεταδοτικότητας του ιού και το δεύτερο ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της χώρας.

Εάν οι δείκτες αυτοί δεν παρουσιάσουν σημαντικό ρυθμό μείωσης, τότε η άρση των μέτρων ως τα Χριστούγεννα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Από την κυβέρνηση διατείνονται ότι υπάρχει σχεδιασμός που θα καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα. Και τα ενδεχόμενα αυτά, έχουν να κάνουν τόσο με τα σχολεία όσο και με το λιανικό εμπόριο αλλά και την εστίαση. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι αν τα σχολεία ανοίξουν αυτό πρέπει να γίνει την 7η Δεκεμβρίου για τις τάξεις του Δημοτικού, γιατί αν ανοίξουν στις 14, τότε οι μαθητές θα πάνε στην τάξη μόλις για πέντε ημέρες κάτι που από πολλούς κρίνεται ως “δώρον άδωρον”.

Σε ότι αφορά το λιανικό εμπόριο, δεδομένο θεωρείται ότι οδεύουμε για σταδιακό άνοιγμα στα μέσα του μήνα με πιθανότερη ημερομηνία την 14η του μήνα με τους επιστήμονες ωστόσο να μην επιβεβαιώνουν ούτε αυτήν την ημερομηνία πριν εξετάσουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας. Στην τελευταία χρονικά θέση της άρσης των απαγορευτικών μέτρων έρχεται η εστίαση που μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται το άνοιγμά της πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αλλά ακόμη και αν η εστίαση ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες του μήνα, αυτό θα γίνει υπό καθεστώς ιδιαίτερα αυστηρών κανόνων υγειονομικής προφύλαξης. Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο και για σχεδιασμό μη οριζόντιου ανοίγματος της οικονομίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει το άνοιγμα κάποιων περιοχών οι οποίες δεν καταγράφουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και την παραμονή σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο.

Τέλος, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για την μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό, ένα σενάριο που μέχρι στιγμής ξορκίζεται από το σύνολο σχεδόν των μελών της επιστημονικής επιτροπής .Σε κάθε περίπτωση, το βάρος των αποφάσεων πέφτει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος άλλωστε παραδέχτηκε και τις όποιες αστοχίες έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό το λόγ,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση και συγκεκριμένη επιστημονική εισήγηση για όλους τους τομείς ώστε ο “οδικός χάρτης” που θα ανακοινωθεί να ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο νέων λαθών και αστοχιών που θα οδηγούσαν σε νέα έξαρση της πανδημίας…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άρση,arsi